ДПС: Няма как да се върне наборната служба, държавата няма финансовия ресурс да го поеме

ДПС: Няма как да се върне наборната служба, държавата няма финансовия ресурс да го поеме
A A+ A++ A

Няма как да се върне наборната служба, държавата няма финансовия ресурс да го поеме. Това каза пред журналисти в парламента депутата от ПГ на ДПС Янко Янков. Янко Янков каза, че не е получил покана да участва на заседание на Съвета за отбрана, където беше отложена точката за закупуване на нови целеви самолети за военновъздушните ни сили.

„Натоварването на народните представители с функции, които избирателят не им е делегирал не е честно. Едва ли не ние за всичко сме виновни. Не може да служим като оправдание всеки да си поеме отговорностите”, каза той и коментира, че по отношение на закупуването на целеви изтребител е необходимо становище на военната експертиза на България и правила, които са приети като нормативна база. 

„Не може присъствието или отсъствието на народен представител да осигурява реализиране или да прекъсва такива процедури”, каза народният представител. Той заяви, че не депутатите не могат да участват по никакъв начин в Съвета за отбрана. Янков каза, че Народното събрание може да даде санкция за сумата за закупуване на такива самолети, но няма как то да се меси в нея. По отношение на предложението на МО младежите до 32 години да се водят на отчет народният представител от ДПС каза, че според неговата парламентарна група много ясно трябва да бъде дефинирана терминологията.

„Едно е да ги водиш на отчет по информация на ГРАО, друго е да ги водиш по друг начин на отчет, който противоречи на определени права на човека”, посочи още той и коментира, че на срещата с Ненчев са обсъждали и това как по най-добрия начин младежите да придобиват най-добрите умения свързани със запазване на здравето и живота на близките им, ако се наложи. Той обясни, че МО са тествали системата за резервисти и е имало много желаещи.

По отношение на връщането на наборна служба Янков каза: „Няма как да се върне наборната служба. Държавата няма финансовия ресурс да го поеме. Ефектът, които ще се търси за 6 месечно обучение по отношение на професионализъм няма да бъде постигнат”, заяви той и подчерта, че това ще попречи на младежите да си планират бъдещето. „Много е важно българските младежи да поучат определени умения за боравене с оръжие, как да действат в определени ситуации, това е важно и за България”, заяви още Янко Янков. 

#Янко Янков #ДПС #казарма #средства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници