''Супер вторникът'' в САЩ - ударни избори в 11 щата, които определят края на състезанието за президент

''Супер вторникът'' в САЩ - ударни избори в 11 щата, които определят края на състезанието за президент
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ключов етап в първичните избори за президент е т. нар. "супер вторник". Днес в много американски щати ще се проведат избори и събрания на партийните активи, на които партиите ще определят фаворитите си.

В двата противникови лагера ситуациите са вече доста очевидни. И демократи, и републиканци имат своите изявени лидери. Това са бившата Първа дама и бивш държавен секретар Хилари Клинтън от демократите и милиардерът Доналд Тръмп, от страна на републиканците.

Докато демократите са за кандидатура на Хилапи Клинтън, голяма част от републиканския елит не се вижда представен от Тръмп. В надпреварата при демократите Клинтън получи подкрепата на 544 делегати, които ще гласуват за нея на партийния конгрес през юли. Тя спечели първичните избори в Айова, Невада и Южна Каролина. Съперникът й - сенаторът Барни Сандърс засега има само една победа - в щата Ню Хемпшир и може да разчита на гласовете на 85 от делегатите на конгреса на демократите.

Неразпределени остават 4138 от гласовете, а за победа на партийния конгрес е необходима подкрепата на 2382 от делегатите. При демократите нещата са по-сложни. За момента Тръмп има 82 гласа. Той победи в Ню Хемпшир, Южна Каролина и Невада. Сенаторът Тед Круз има 17 гласа и победа в Айова. Сенаторът Марко Рубио отстъпва от Круз само с един глас. Останалите са малко вероятни претенденти за победа.


#супер вторник #избори #САЩ #демократи #републиканци #Бърни Сандърс #Хилари Клинтън #Доналд Тръмп #конгрес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници