Египет може да измести Либия като изходна точка на трафика на мигранти

Египет може да измести Либия като изходна точка на трафика на мигранти
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

ЕС се бои, че Египет може да измести Либия като изходна точка на един от най-натоварените трафикантски маршрути през Средиземно море, твърдят източници на агенция "Ройтерс".

Най-много мигранти миналата година минаваха от Турция към Гърция и от либийските брегове към Италия, а пристигналите от Египет бяха малко. Заради опасното положение в Либия каналджиите все по-често избират новия маршрут. Пътят от там до Европа е по-дълъг, но трафикантите очакват мигрантите да бъдат спасени, след като веднъж попаднат в международни води.

Брюксел се бои, че властите в Кайро не се опитват да спрат каналджиите, но засега не желае да оказва натиск на правителството. Египет е един от съюзниците на ЕС във все по-проблемния регион на Близкия изток и Северна Африка.

"Главната ни тревога е, че сред каналджиите и мигрантите може да има бойци от Синайския полустров, свързани с "Ал Кайда" или "Ислямска държава", твърди друг източник на агенцията.

Властите в Кайро са прекалено заети с други неща, за да се занимават с трафика, коментира пред агенция египетски служител.

Чистата печалба на трафикантите на хора за миналата година възлиза на 6 млрд.евро, като по-голямата част от тези пари са дошли от мигрантите, търсещи убежище в Европа, показват данните на "Европол".

Доклад на агенцията посочва трафика на хора като "най-бързо разрастващия се криминален бизнес" и допълва, че "оборотът от 6 млрд.евро може да се удвои или утрои, ако през тази година се запази темпото на миграционния поток".

#Египет #Либия #мигранти #Средиземно море #лодки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници