Спасителни жилетки-ментета от Турция са виновни за смъртта на десетки бежанци

Спасителни жилетки-ментета от Турция са виновни за смъртта на десетки бежанци
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Търговията с фалшиви и некачествени спасителни жилетки процъфтява в турските пристанища по Егейско море. И докато това носи печалби на мнoго търговци, то също така отнема живота на десетки хора, отправили се към така бленуваната Европа по море, разказва разследване на гръцкия в."Катимерини" от началото на февруари.

Пълнежът е от дунапрен, вместо с водоустойчив и непотъващ материал, а самите жилетки са ушити от плат за туристически раници, често дори без да е в необходимият сигнално жълт или ярко червен цвят.

От едва няколко шивашки цеха за подобни продукти в цяла Турция до преди години, сега броят на предприятията се е увеличил до десетки. А полицията постоянно разкрива нови и нови нелегални работилници и цехове.

По време на акция в Измир през октомври са конфискувани над 1300 фалшиви спасителни жилетки и са задържани 11 души. Прозорците на работилницата са били облепени с вестници, за да прикрият какво се прави вътре. Подобни обекти са били разкрити и в началото на годината, като са задържани четирима работници, двама от които сирийски бежанци. По време на акция, проведена в края на януари в Истанбул, Мерсин и Чанаккале са конфискувани най-малко 2500 некачествени спасителни жилетки.

Продават се дори и надуваеми ръкавели за деца, а тяхната ефективност в открито море е нулева.

"Самите жилетки са натъпкани с дунапрен и обикновено са фалшификати на известни марки.", разказва Уил Стивънс, доброволец от Великобритания. Обикновено фалшификатите си личат по ниската цена – докато една оригинална жилетка струва около 30 евро, фалшивите копия са около 10. Друг негостатък на фалшификатите е, че не са предназначени за открито море, а за водни спортове като например сърфинг. Също така те не са в ярък и отличителен цвят, което е изключителна важност при евентуална спасителна операция.

Бизнесът със спасителни жилетки е привлекателен - магазин за мъжка мода в Измир, например, се е преквалифицирал и до костюмите и панталоните може да се видят спасителни жилетки и пояси. В търговията се включват и търговци, чието поле на дейност е коренно различно – фризьори, брокери на недвижими имоти, таксиметрови шофьори, собственици на магазини за хранителни стоки и за мобилни телефони.

 

#Турция #бежанска вълна #Средиземно море #лодки #фалшификати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници