700 лв. минимална заплата за висшистите предлага КНСБ

700 лв. минимална заплата за висшистите предлага КНСБ
Източник: Дарик
A A+ A++ A

За да има по-добра реализация на специалистите с висше образование да се въведе диференцирана минимална заплата за завършилите университет младежи, които работят по специалността си, предлага КНСБ.

Минималното месечно заплащане за висшистите трябва да бъде 700 лева, смятат синдикалистите и сочат аргументи за това.

По данни на КНСБ 30% от работещите в страната са наети в нископлатени дейности и получават възнаграждение под 75 на сто от средната работна заплата. Така е в секторите рибно стопанство, производство на облекло, обувки, дървен материал, търговия на дребно, ресторантьортво.

Средната работна заплата през 2015 година се е повишила с близо девет на сто и е била 894 лева. Продължава тенденцията средното ниво на заплащане в обществения сектор да е по високо от частния.

“5,7 пъти е разликата между най-ниско платените работещи българи и най-високо платените по данни, които ние сме обработили, например: информацонни технологии - 2710 лева, обработка на кожи - 474 лева”, коментира по БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В преработващата индустрия заплащането също е ниско. “В значителна част от секторите положителното нарастване на заплатите е доста под средното от 8,8%. Така водещи за преработващата индустрия отрасли като добив на въглища – с ръст само 4,1%; добив на метални руди - плюс 1,1%; производство на текстилни изделия – 4,6%“, допълни Любен Томев от Института за социални и синдикални изследвания.



#заплати #висшисти #КНСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници