Австрия и балканските страни поискаха ограничаване на потока от имигранти

Австрия и балканските страни поискаха ограничаване на потока от имигранти
A A+ A++ A

Въпреки протестите на ООН и Гърция Австрия продължава усилията си да спре наплива от мигранти по балканския маршрут. На среща във Виена с участието на държавите от западните Балкани и България, Австрия заяви, че в отсъствието на възприети от всички 28 страни членки на ЕС мерки за овладяване на бежанската криза, е необходимо да бъдат предприети действия на национално ниво, предаде "Ройтерс".

Виена и страните по балканския път на мигрантите, които стигат до нейна територия, заявиха, че миграционният поток трябва да се ограничи от съображения за сигурност, както и заради предизвикателствата пред интеграцията на тези хора и липсата на ресурси, предаде БТА, като цитира "Асошиейтед прес".

В съвместна декларация четири държави членки на ЕС - Австрия, България, Словения и Хърватия - както и Албания, Босна, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора, заявиха също, че правото на убежище не включва избор на "предпочитана страна".

В документа, приет на среща на 10-те държави във Виена, се отправя призив за общи норми при критериите за прием и регистрация за хората с реалистични шансове да получат убежище. Страните, участвали на срещата, ще си сътрудничат и ще връщат мигранти, "които не се нуждаят от международна закрила", пише още в документа, макар последният термин да не е изяснен.

Всички страни от ЕС, които са част от Шенгенското пространство за свободно движение, са призовани да откажат влизане на хора, "които не покриват условията за прием", както и на хората, които покриват тези условия, но не използват тази възможност за кандидатстване за убежище.

След Австрия, която в петък въведе ежедневни квоти за допускане на мигранти на територията си, основните транзитни страни драстично затегнаха условията за преминаване, създавайки задръстване в Гърция, където са блокирани 12 000 мигранти, отбелязва Франс прес. Гръцкият министър по миграцията определи ситуацията на границата с Македония като "малка хуманитарна криза".

Действията на Виена, която е последна спирка на стотици хиляди мигранти по пътя им към Германия, задействаха "ефекта на доминото" сред страните от балканския маршрут, коментира "Ройтерс". В неделя Македония реши, че ще пропуска през територията си само мигранти от Ирак и Сирия.

Десетте страни на срещата във Виена заявиха, че "потокът на мигрантите през Балканите трябва да бъде съществено ограничен" въпреки резервите на Европейската комисия по избрания метод.

"Трябва да намалим миграционния поток сега. Това е въпрос на оцеляване за ЕС. Искаме да окажем натиск на ЕС за приемане на общо решение", заяви австрийската вътрешна министърка Йохана Микл-Лайтнер.

Австрия има предвид главно съседката си Германия, с която досега действаше в тандем, но вече иска от Берлин да обяви таван на броя бежанци. Австрия е заявила, че тази година ще приеме само 37 500 бежанци и изтъква, че през 2015 г. е приела 90 000, отбелязва АФП.

Гърция, която не бе поканена на срещата във Виена, изпрати протестна нота до австрийския посланик. Атина се опасява, че се договарят още мерки за спиране движението на мигрантите, което означава, че те ще остават на нейна територия.

На австрийското посолство бе връчен дипломатически протест, а с необичайно остър тон външният министър Никос Коцияс нарече пропуска да бъдат поканени гърците "едностранен и неприятелски акт". Овен това поканите от австрийците са били разпратени часове, след като Европейският съвет в Брюксел изрично взе в края на миналата седмица решение да не се предприемат едностранни решения или действия само на групи държави.

 

#мигранти #Австрия #балкански маршрут #България #Македония #Сърбия #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници