Борисов готов да прекрати концесията за Банско! Не иска вече да го свързват с олигарси

Борисов готов да прекрати концесията за Банско! Не иска вече да го свързват с олигарси
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Не мога да приема правителството да бъде обвързвано с твърдения, че помага на някой олигарх. Като правителство не можем да си го позволим. Това заяви премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на кабинета.

Казаното от него е по повод вчерашното решение да бъде спряна процедурата за разглеждане на доклада на междуведомствената работна група относно концесионния договор за ски зона Банско, става ясно от стенограмата от заседанието на МС.

Премиерът посочи, че министърът на околната среда и водите ще направи още един опит, събирайки всички страни, които имат отношение към проблема, за да се намери разумен баланс и решение. „Ако не се намери консенсус, ще прекратим концесията”, посочи Борисов.

Ако концесионният договор бъде прекратен, държавата трябва да плати на фирмата концесионер „Юлен“ десетки милиони лева, отбелязват юристи.

В същото време правният анализ е показал, че в договора с " Юлен" има редица неточности - около обекта, обхвата и предмета на концесията.

От тази ситуация може да се излезе съгласно предложението, което беше дадено, и анализа, който беше направен, по два начина - или чрез прекратяването на концесионния договор, или чрез подхождането към изменение на концесионния договор, с цел прецизиране, с цел залагането на ясни текстове за това какъв е предметът, обхватът, да се заложат ясни механизми, по които се формира концесионното възнаграждение, съответно да се увеличи концесионното възнаграждение, а и да се заложат концесионни механизми при установяване на нарушения. Другото е прекратяване. Евентуално пристъпване към прекратяване би означавало, съгласно мнението на юристите, огромен риск, защото това би означавало съдебни процедури, щета - финансова за държавата, пряка”, коментира министър Василева.

Заради породилите се в обществото съмнения обаче правителството е готово да поеме риска и няма да взема решение за разширяване на концесията за управление на ски зоната в Банско, обясни министърът на околната среда Ивелина Василева. “Няма да бъде взето каквото и да било решение, преди да се постигне консенсус и яснота. Абсолютно и категорично, ясно на всички, действията на правителството не се предопределят от желанието да се обслужват нечии олигархични интереси. Ако има такова съмнение в обществото, ние няма да пристъпваме към действия”, е мнението на екоминистъра.

 

#Юлен #Борисов #Василева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници