До дни официално ще бъде открит прекият път, свързващ Кърджали с прохода Маказа

До дни официално ще бъде открит прекият път, свързващ Кърджали с прохода Маказа
A A+ A++ A

До няколко дни предстои и официалното въвеждане в експлоатация на отсечката Кърджали-Подкова, с което от Кърджали до Комотини ще се стига за един час и 10 минути. Разстоянието е 78 километра. 

Изпълнителят на обекта - ДЗЗД „Кърджали-Подкова” е изградил изцяло нов път с дължина 24 километра и е рехабилитирал 8 километра старо трасе.

Изградената инфраструктура включва достъп до всички околни населени места. Паралелно с това са построени и редица съоръжения – 12 кръстовища, още 6 са реконструирани, а 3 – рехабилитирани, изградени са още 6 моста, 1 надлез, 6 отбивки за принудително спиране, 6 подпорни стени и 10 подлеза, през които хора и животни да могат да пресичат пътя. Изградена е и 2-километрова пътна връзка до село Фотино.

Пътят ще съкрати пътуването до Гърция с поне 10 минути, а и ще спести доста напрежение на пътуващите. Първокласното платно ще повиши безопасността на пътуването и ще улесни връзката с югозападната ни съседка и достъпа до едно от ключовите пристанища – това в Александруполис.

Изпълнителят на проекта дава 5 години гаранция за пътната част и 10 години за останалите инженерни съоръжения.
Стойността на проекта е 53 млн. лева, 80 на сто от които представляват европейско финансиране по Оперативна програма „Транспорт“. При проектирането на самия граничен пункт Маказа – Нимфея властите очакваха трафикът да достигне 1,5 млн. души годишно. Изградените преброителни устройства от изпълнителя на новия участък обаче показват, че трафикът ще бъде по-интензивен. Според официални данни до откриването на новия път през граничния пункт са преминавали 3600 автомобила на денонощие.

„Строителството ни отне близо 2 години. Като цяло не сме срещали много проблеми, нито при самото изграждане на пътя, нито по юридическата част от изпълнението на проекта. По време на инспекциите, на които се подлагаше строителството, които са и задължителни за всеки проект, реализиран с европейско финансиране, имаше дребни забележки, които бяха отстранени. На практика вече новото шосе е преминало през всички инспекции и няма забележки. Не очакваме да има такива и при предстоящата държавна инспекция на 25 февруари, след която новият път трябва да придобие разрешение за ползване”, обясни Веселин Бушев, управител на ДЗЗД „Кърджали-Подкова”.

В рехабилитацията на пътния участък, чиято по-голяма част е на територията на Кърджали, вече е налице и скоростен път с четири ленти. Дължината му е около 4 км. В останалата си част новият път е двулентов.
До изграждането на новата пътна отсечка от разклона при спирка Джебел до Подкова пътуването от Кърджали се осъществяваше през Джебел-Кирково-прохода Маказа.

Сега с наближаването на Великденските празници и туристическия сезон, българите по-бързо ще стигат до чаршиите на Гюмюрджина (старото българско име на Комотини, а младежите от Кирково със сигурност ще се пробват да стигнат до плажовете на Бяло море за по-малко от час.

Новата отсечка е част от трансевропейския коридор номер 9 и осигурява най-прекия достъп от Централна България до Бяло море - разстоянието от Кърджали до Бяло море е 82 км. Разстоянието от Кърджали до Комотини е 78 км, а след още 30 км са северните гръцки пристанища. Преминаването през Маказа е и най-прекият достъп за страните от Северна Европа до пристанищата на Средиземно море.

„Новата инфраструктура позволява да се увеличи средната скорост от 50 км. до 80 км. в час, което осигурява по-добри условия за безопасност на движението. Освен че ще намали вредните емисии, новият път безусловно ще подпомогне развитието на региона“, заяви ръководителят на проекта от Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Борис Борисов.
Сега през Маказа да минават превозни средства с не повече от 8 места и с тегло до 3,5 тона.

След изграждането на обходния път на Кърджали, трасето до Подкова и „Маказа” ще бъде отворено и за тях, обясни Иван Досев, началник отдел „Изпълнение на проекти по ОП „Транспорт“ и Кохезионния фонд“ към АПИ.

Според действащото от 2009 г. междуправителствено споразумение с Гърция на ГКПП "Маказа" се осъществява съвместен контрол при преминаване на границата. Това означава, че преминаващите ще бъдат спирани само по веднъж за проверка. На „Маказа-Нимфея” работят две трасета към Гърция и две към България.

 

#пътища #Кърджали #Маказа #граничен пункт #ДЗЗД „Кърджали-Подкова”

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници