Гърция отчете рекордни приходи от туризма за 2015 г.

Гърция отчете рекордни приходи от туризма за 2015 г.
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Основен принос за това имат посетителите от Великобритания и САЩ, като в същото време е отчетен рекорден спад в посещенията на руски граждани - 59%.

2015 г. е била рекордна година по приходи за гръцкия туризъм, показват данни на националната банка на страната, цитирани от "Катимерини". Основен принос за това имат посетителите от Великобритания и САЩ.

Приходите от туризма в Гърция за миналата година възлизат на 14.2 млрд. евро и нарастват с 6% на годишна база. Най-големият ръст е при постъпленията от американските почиващи (44.4%), които са оставили в страната рекордните 945.6 млн.евро. Приходите от британските туристи нарастват с 30.5 на сто на годишна база и възлизат на над 2 млрд.евро.

След британците най-много пари в страната са оставили туристите от Германия (2.26 млрд.евро) и Франция (1.2 млрд.евро).

От друга страна, Гърция отчита рекорден спад на постъпленията от руски туристи – 63.2 на сто спрямо 2014 г., или общо 425.5 милиона евро.

Броят на туристите, посетили страната през миналата година, също е рекордно висок – 23.6 милиона души, и бележи ръст от 7.1% спрямо 2014 г. Най-голямо е увеличението на посетителите от САЩ и Франция. Броят на британските и германските туристи също нараства убедително, докато броят на руските туристи е намалял с 59 на сто.

#Гърция #туризъм #туристи #приходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници