278 висши държавници подали неверни декларации пред Сметната палата

278 висши държавници подали неверни декларации пред Сметната палата
БГНЕС
A A+ A++ A

Сметната палата установи несъответствия в декларациите на 278 души на висши държавни длъжности, съобщиха от одитната институция. Проверката обхваща периода от 1 януари до 6 ноември 2015 г.

Съдията от Софийски градски съд Зорница Гладилова пропуснала да декларира на съпруга си 94 032 лв. вземания към юридическо лице. И друг съдия, но от Окръжния съд в Бургас - Мариана Карастанчева, не е декларирала 80 000 лв. вземания към юридическо лице на съпруга си. Васил Василев от партията на бившия столичен кмет Стефан Софиянски - Съюз на свободните демократи, не е отчел вземане към юридическо лице в размер на 42 000 лв.

Членът на управителния съвет на БНБ Боряна Пенчева не е декларирала 19 550 лева доходи по договори за управление и контрол, включително с членовете на управителни и контролни органи на предприятия.

Мариана Попова - директор на дирекция в агенция "Митници", е забравила да отчете 17 757 лв. доходи на съпурга си.

Министърът на културата Вежди Рашидов пък не е декларирал данни за придобити от съпругата му дялове в "Рашидов Пропъртис" ЕООД.

Кметът на варненската община Белово Костадин Варев не е декларирал солидно задължение за себе си и съпругата си като ипотекирани длъжници по манков кредит за 800 000 лв., обезпечен върху соствените им имоти: пет апартамента с обща площ над 620 кв. м и гараж - 27 кв.м. Ипотеката е в полза на юридическо лице.

Бисер Манолов като член на ръководството на "Движение България на гражданите" попада сред длъжностите, които трябва да декларират доходите си, но не е отчел 1246 лв. на съпругата му от друга стопанска дейност и 6390 лв. от наеми или друго възмездно предоставяне за ползване на права и имущество. Велислав Минеков също като член на ръководството на "Движение България на гражданите" пък е подал уведомление и не е декларирал 3887 лв. от друга стопанска дейност, както и данни за съпругата му - 1101 лв. И бившият член на ръководството на ДБГ Иван Стамболов е подал уведомление, като е попуснал да декларира на него и на съпругата му 22 337 лв. от наем.

Председателят на Държавната комисия по сигурността на инфромацията Борис Димитров също е пропуснал да декларира доходи на съпругата си - 5352 лв. от наем.

Депутатът от Реформаторския блок и лидер на "Българска нова демокрация" Борислав Великов не е декларирал учредено право на ползване върху апартамент с площ 123,350 кв.м и гараж с площ 16,310 кв.м в София.

Изключният от ДПС депутат Гюнай Хюсмен, който сега е незамисим, е пропуснал да декларира придобиване на дялове в новоучреденото дружество "Трилов" ООД, град Исперих.

Шефът на полицията в Русе Георги Великов не е отчел 4568 лв. на съпургата му доходи от друга стопанска дейност.

Според закона декларираните факти по всички подадени от задължените лица декларации (встъпителни, ежегодни и финални) са проверени за съответствие с информацията, получена от органите и институциите, пред които подлежат на вписване, обявяване или удостоверяване.

Публикуваните списъци съдържат 228 заключения за несъответствия на заемащи висши държавни и други длъжности, подали ежегодни декларации или уведомления през 2015 г. и 50 заключения за несъответствие на лица, подали встъпителни и финални декларации за периода 1 януари - 6 ноември 2015 г.

През 2015 г. Сметната палата е проверила 14 159 политици и магистрати с ежегодни декларация или уведомление, подадени пред Публичния регистър, включително техните съпрузи и ненавършили пълнолетие деца, както и 710 души, подали встъпителна декларация и 588 - с финална декларация.

В случаите, когато е съставено заключение за несъответствие, председателят на Сметната палата уведомява изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за предприемане на действия по реда на глава четиринадесета или петнадесета от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност", напомнят от одитната институция.

 

#Сметна палата #доходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници