Калфин и Горанов искат всички силови ведомства да орежат социални придобивки

Калфин и Горанов искат всички силови ведомства да орежат социални придобивки
БГНЕС
A A+ A++ A

"Към останалите ведомства има очаквания от Кодекса за социално осигуряване да се направят подобни промени, особено свързани със статута, да се разделят държавни служители от специализирана администрация", заявява Калфин на заседанието на правителството.

Социалният и финансовият министър очакват и останалите ведомства от сектора "Сигурност" - Министерството на отбраната, Държавната агенция за разузнаване, ДАНС и Националната служба охрана, да орежат социалните придобивки за служителите си, както планира МВР.

"Към останалите силови ведомства има очаквания от Кодекса за социално осигуряване да се направят подобни промени, особено свързани със статута, да се разделят държавни служители от специализирана администрация и т. н.", заявява вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин (АБВ) по време на заседанието на правителството тази сряда (17 февруари), показва стенограмата от него. Той припомня, че е в края на януари е изтекъл срокът да бъдат направени подобни промени в специализираните закони.

"Смятам, че принципът трябва да се спазва по отношение на всички ведомства, които работят, така да се каже, в сферата на отбраната и сигурността и този принцип, свързан с отделните решения в Закона за МВР, да бъде разпрострян и върху останалите служби", присъединява се и финансовият министър Владислав Горанов. Той посочва, че би било "слаба позиция", ако промяната в статута на служителите остане само в едно от ведомствата от сектор "Сигурност" и не се приложи и върху останалите служби.

Горанов също посочва, че трябва да се направи уточнение в проектозакона за МВР в частта за добавянето на левовата равностойност на храната към размера на заплатите, така че да се посочи изрично, че средствата за храна вече ще се изплащат само на униформените.

"По същия начин стои и въпросът с пътуването. Трябва да стане ясно, че безплатно пътуване ще имат само държавните служители по чл. 142, ал. 1, т. 1, тоест, така да се каже, униформените. За другите, класическите държавни служители, няма аргумент да се прилага", казва финансовият министър.

#Владислав Горанов #Ивайло Калфин #полицаи #социални придобивки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници