Европейските лидери остават извънредно в Брюксел, за да избегнат "Брексит"

Европейските лидери остават извънредно в Брюксел, за да избегнат "Брексит"
A A+ A++ A

Срещата на върха на европейските лидери, на която трябва да бъде финализирано споразумението между Великобритания и ЕС ще бъде извънредно удължена заради невъзможността да се постигне компромис по основни искания на премиера Дейвид Камерън.

Очакваше се сделката за Лондон да бъде представена по-рано днес, след което Камерън да обяви официално пред гласоподавателите си датата за предстоящия референдум, на която британците да изберат дали искат да останат част от Европейския съюз.

Европейските лидери обаче са били предупредени да "резервират хотелите си за още една нощ", защото Съветът ще продължи до събота, предаде "Ройтерс".

Въпреки проточването на разговорите, някои лидери останаха оптимисти за развръзката от Съвета.

Дейвид Камерън е "близо" до сделка, заяви министър-председателят на Словакия Роберт Фицо по-рано днес и допълни, че лидерите ще достигнат до "много добър компромис".

Спорните точки остават продължителността и формата, в която ще бъде задействан режимът за ограничаване на социалните добавки за имигранти от европейски държави и мерките за защита на финансовата свобода на Лондонското сити.

Конфликт по време на срещата предизвика премиерът на Гърция Алексис Ципрас, който заплаши да наложи вето на всяко решение, ако лидерите на ЕС допуснат северната граница на страната да бъде затворена. Ципрас се опасява, че България, Албания и Македония ще затворят границите си за имигранти, което ще доведе до ситуация, в която всички бежанци ще останат на територията на Гърция, която няма капацитет да ги настани.

#Великобритания #Брюксел #ЕС #среща на върха

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници