Ромпой похвали България

Ромпой похвали България
Ромпой похвали България за финансовата й политика и изтъкна забележителното представяне на икономиката й, която претърпя спад през 2009 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейския съюз Херман ван Ромпой поздрави България във връзка със 7-годишнината от подписването на Договора за присъединяване от 25 април 2005 г. ден след като посети София за откриването на нова отсечка от столичното метро.

„Примерът на България има много по-широко значение. Той доказва, че ограниченията на валутния борд или на общата валута могат да се преодолеят, когато е налице решителност“, заяви Ромпой в комюнике, цитирано от БГНЕС.

Той похвали България за финансовата й политика и изтъкна забележителното представяне на икономиката й, която претърпя спад през 2009 г.

Белгиецът обърна внимание и на темата за Шенген и похвали започнатите от страната инициативи, стартирани паралелно с очакването на решение за присъединяването на България и Румъния към безвизовата зона.

„Относно Шенген, европейските лидери подчертаха повече от веднъж на нашите срещи, че всички условия за присъединяване са били изпълнени. При последното ни виждане през март лидерите постигнаха напредък. Призовахме Съвета да вземе решение по въпроса за присъединяването на България през септември“, напомни Ромпой.

„Приветствам факта, че страната ви създава инициативи, които й печелят доверие. Например в областта на граничния контрол и полицейското сътрудничество“, продължи той.

Ромпой обърна внимание и на икономическата ситуация в Европа и общите проблеми на континента, в т.ч. безработицата.

„Преминаваме през лека рецесия. Не бива да забравяме, че огромна част от съюза се справя сравнително добре. Но Европа трябва да полага повече усилия и да преследва стратегията си за връщане към растеж. Справянето с младежката безработица, инвестициите в иновации, зелената икономика и стимулирането на Единния пазар остават на дневен ред. Тези въпроси са на преден план и за България, особено справянето с младежката безработица“, посочи Ромпой.

#Европейския съюз #ЕС #икономика #Европа #финансова политика #мерки #Шенген #България #Ромпой #Херман Ван Ромпой #председател на Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници