Държавните компании ще трансферират половината си печалба в бюджета на страната

Държавните компании ще трансферират половината си печалба в бюджета на страната
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Българските предприятия, които са собственост на държавата, ще трябва да й дадат половината си печалба. Такова решение взе днес Министерски съвет. То е в съответствие със заложените параметри в Закона за държавния бюджет за 2016 г., където е записано, че тези компании трябва да отчислят 50% от печалбата си за 2015 г.

Решението обаче не се отнася за абсолютно всички държавни компании. Така например от обхвата на разпореждането на правителството са изключени лечебните заведения, като се отчита тяхната специфика и изключителната им зависимост от ограничен брой източници на финансиране.

Изключение се прави и за дружествата от отрасъл "Водоснабдяване и канализация" поради изпълнение на предварителни условия във водния сектор за усвояване на средствата от европейските фондове за програмния период 2014-2020 г. Печалбата си няма да дели с бюджета и "Българската банка за развитие". Изключението за нея се допуска предвид предстоящото провеждане на преглед на качеството на активите и стрес тестовете на банките частни банки.

Срокът за внасяне на отчисленията и дивидентите на държавните компании в бюджета е 31 май 2016 г. За някои, които съставят годишния си финансов отчет по специфична схема, той ще бъде удължен до 15 юли 2016 г.

#печалба #бюджет #Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници