Меркел поиска Иран да признае правото на Израел да съществува

Меркел поиска Иран да признае правото на Израел да съществува
БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е задължително Иран да признае правото на Израел да съществува, за да има нормални отношения между Техеран и Берлин.

Германия не може да има "нормални, приятелски" връзки с Иран, докато ислямската република не признае еврейската държава, подчерта Меркел.

Тя направи коментара си по време на обща пресконференция с премиера Бенямин Нетаняху, който е на посещение в Германия, предаде ДПА.

"Израел е крепостта на западната цивилизация в Близкия изток, каза той. Ако Израел не съществуваше, радикалният ислям щеше да владее цялата западна част на региона".

По време на срещата си Меркел и Нетаняху обсъдиха възможностите за мирно решение на палестинския проблем. Канцлерът не повтори традиционните възражения на Берлин срещу изграждането на нови израелски селища, но призова за решение с две държави на конфликта.

Израелският министър-председател използва случая още веднъж да критикува ядреното споразумение, което Техеран и световните сили сключиха миналата година.

Икономическият и външният министри на Германия Зигмар Габриел и Франк-Валтер Щайнмайер посетиха Иран след финализирането на сделката, а президентът Хасан Рохани направи обиколка на няколко европейски столици.

По време на посещението му в Рим статуи, изобразяващи голи тела, бяха скрити с картонени кутии, за да не обидят държавния глава, и това предизвика скандал в страната.

 

#Меркел #Иран #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници