Нилс Муйжниекс към Борисов: Изселването на ромски семейства в България е повод за притеснение

Нилс Муйжниекс към Борисов: Изселването на ромски семейства в България е повод за притеснение
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

„През миналата година получих редица сведения за изселването на ромски семейства в различни населени места в България, включително Гърмен и Варна, което представлява сериозен повод за притеснение. По-конкретно, бяха информиран, че над 400 души са останали без дом в резултат на принудителното изселване и разрушаване на къщите през август 2015 година във Варна. Бих искал да припомня, че всяко изселване без правни гаранции и без предоставяне на адекватна алтернатива за подслон представлява нарушение на международните задължения на България, особено ако изселването води до бездомност“, се казва в писмото Нийл Муйджниекс към премиера Бойко Борисов.

Комисаря за човешките права към Съвета на Европа подчертава, че предлаганото от българските власти настаняване на децата в социални домове не представлява алтернатива на нездравословните условия на живот от гледна точка на законите за правата на човека. Комисарят отбелязва, че децата не бива да бъдат разделяни от семействата си.

В писмото си Муйжниекс изразява тревога и от това, че изселванията са били извършени в контекста на обществени прояви на враждебност срещу ромите, като например редица антиромски демонстрации на различни места в България. Комисарят отбелязва и че антиромската реторика е била използвана от някои кандидати по време на местните избори през октомври и ноември 2015 година.

Муйжниекс призовава българския премиер да информира Съвета на Европа за мерките, които властите възнамеряват да предприемат, за да предотвратят бъдещите принудителни изселвания и да осигурят на вече изселените адекватни и ефективни алтернативи.

#ромски семейства #Бойко Борисов #роми #Съвета на Европа #премиер #Нилс Муйжниекс #власти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници