Витоша събира сноукайтисти от България и Европа в началото на март

Витоша събира сноукайтисти от България и Европа в началото на март
A A+ A++ A

От 3-ти до 6 ти март, до Голи връх на Витоша, за любителите на спорта и просто любознателните, се организира вече третото издание на Витоша Сноукайт Фест – фестът на сноукайтистите! Идеята на събитието е да събере практикуващите сноукайтисти за съвместна проява, както и да представи нови възможности за активен отдих на незапознатите със спорта. Искаме също така да покажем как можем да получаваме удоволствие от общуването ни с природата и повишения адреналин отговорно, безопасно и без да вредим на заобикалящата ни среда.



Освен атракцията и емоцията на самия спорт, организаторите на феста от сдружение ИзтреЩ Тийм (www.iztreshteam.org) са предвидили много интересни събития, сред които организирани безплатни начални уроци за всички желаещи да се запознаят със спорта; представяне на фирми за кайт оборудване, изграждане на мини парк с уреди за трикови изпълнения.
 
Всичко това ще се заснема с дрон и ще бъде създаден кратък филм. Витоша сноукайт фест ще има последващо събитие, фото и видео конкурс на тема сноукайт.

Както всеки спорт, свързан с природата, и даже в по-голяма степен заради връзката си с вятъра, сноукайтът зависи от метеорологичната обстановка. За това детайлите ще се уточняват до последно, възможно е дори пренасянето на феста на резервните му дати следващият уикенд, 12 и 13 март. Така че, следете уебсайта на феста, www.snowkitefest.com и фейсбук станицата, www.facebook.com/vitoshasnowkitefest, за актуална програма на феста, новини и интересна информация.

Призоваваме всички гости и участници: пазете природата и не оставяйте отадъци в планината! Нека от нашето присъствие горе останат само следите ни в снега!”
 
Хвърчилата отдавна са занимавали хората. И сега хвърчилата помагат за създаването на нови спортове, увличащи все повече желаещите да летят – хората-ветрогонци.

Един от тези нови спортове е сноукайтингът. Сноукайтингът произлиза от други три вече достатъчно популярни спорта: зимните ски, сноуборда и водния кайтсърф (кайтбординг). Сноукаитингът, или просто сноукайтът е спорт с бъдеще, защото съчетава магията на зимната планина с използването на стихията на вятъра като движеща сила. Това е спорт на свободните и независимите хора. Все повече кайтсърфисти, както и скиори и сноубордисти, опитват сноукайт, което е предпоставка за нарастващата му популярност.

В България високите части на Витоша се смятат за най-доброто място за сноукайтинг. Височината осигурява наличието на сняг средно три месеца в годината. Разположението на планината, оградена предимно от котловини и ниски планини, е причина за неспиращите ветрове горе. Горе на Витоша няма вятър само когато той си сменя посоката. Планината е близо до София и това, както и наличието на относително бързи транспортни връзки, я прави и най-популярна сред сноукайтистите. Платовидният релеф около Черни връх, с предимно малки наклони и достатъчно големи площи, дава неограничени възможности за практикуване.

 

#Витоша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници