Над хиляда и петстотин мигранти на ден стъпват в Гърция от началото на годината

Над хиляда и петстотин мигранти на ден стъпват в Гърция от началото на годината
БГНЕС
A A+ A++ A

Няколко дни преди началото на мисията на НАТО срещу контрабандата в Егейско море, бежанският наплив от Турция към Гърция продължава. Агенцията за бежанците на ООН обяви в понеделник, че на гръцките острови в източната част на Егейско море са били пуснати от началото на годината до 13 февруари 2016 година 76 607 мигранти от Турция. Повечето от пропуснатите имигранти са били сирийци.

Статистиката показва, че през първите два месеца на 2015 година в Гърция са пристигнали само 4 567 имигранти. По това време големият приток на мигранти все още не беше започнал. Според Международната организация по миграция (IMO) най-малко 320 мигранти са загинали в Егейско море от началото на 2016 година.

През зимните месеци на 2015 година броят на имигрантите от Турция към Гърция е намалявал. През октомври 2015 г. преминалите от Егейското крайбрежие на Турция до гръцките острови са били 211 000, през ноември 151 000, а през декември 108 000.

Спадът се дължи не само на гръцката брегова охрана, но и на лошите метеорологични условия. „Ние сме развълнувани да видим какво ще се случи през пролетта", казва един от разположените на гръцкия остров Хиос офицери от бреговата охрана пред германската преса.

 

#Гърция #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници