Вишеградската четворка иска помощ за България за справяне с бежанците

Вишеградската четворка иска помощ за България за справяне с бежанците
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Държавни и правителствени ръководители на Унгария, Полша, Чехия и Словакия ще обсъдят мерки за защита на границите на ЕС в условията на мигрантска криза. На срещата на върха на Вишеградската група са поканени и българският премиер Бойко Борисов и президентът на Република Македония Георге Иванов.

Германия се оплака пред министерството на външните работи на Словакия поради организирането на днешната среща на Вишеградската четворка, заедно с България и Македония. Това разкритие направи в събота словашкият премиер Роберт Фицо. Основна тема по време на срещата В4 ще бъде увеличаването на контрола на границите на България, Македония и Гърция.

Според Фицо страните от В4 /Словакия, Чехия, Унгария и Полша/ трябва да предложат алтернативен план за защита на външните Шенгенски граници, ако Гърция не успее да се справи. Германският седмичник "Шпигел" смята, че планът на В4 за защита на Шенгенските граници и затварянето на Балканските маршрути за бежанците на практика е срещу плана на канцлера Ангела Меркел, който предвижда разрешаване на мигрантската криза с помощ на Турция.

"Германия смята, че трябва да се търси друг начин и поради това изпрати протестна нота. Ако Гърция не иска да защитава Шенгенските граници ние сме длъжни да предложим други варианти", каза Фицо по време на форума на неговата партия.

''Срещата има две много ясни теми - 25-та годишнина от създаването на В4 и мигрантската криза в Европа. Няма никакви опити за пробиване на която и да е държава от ЕС или Германия,'' каза говорителят на Чешкото правителство Мартин Айрер.Чешкият министър на външните работи Любомир Зоаралек заяви, че неговата страна иска да се постигне европейско решение на въпроса. Зоаралек не приема като критика писмото на германския посланик по повод срещата на В4.

"Ние сме в постоянна връзка с германското правителство", каза от своя страна държавният секретар по европейските въпроси в Прага Томаш Проуза и поясни: Страните от Вишеградската четворка искат да увеличат помощта си за България, Македония и Гърция, които могат да попаднат под ударите на голям бежански натиск.

"Ако липсва общоевропейска стратегия, тогава съвсем легитимно е страните от Балканския маршрут да защитават собствените си граници. Ние ще им помогнем в тази насока", заяви министърът на външните работи на Словакия Мирослав Лайчак. За възможността от създаване на "резервна граница" за защита на Шенгенските граници срещу мигрантската вълна в ЕС през т.нар. Балкански маршрут говори и премиерът на Чехия Бохуслав Соботка и обсъди този въпрос с Фицо, който одобри това негово намерение.

"Ние искаме да постигнем съгласие между страните от В4 - ако Гърция не функционира, а това се случва, тогава е по-добре да инвестираме в средства за защита на границата, която разделя Гърция с Македония и България и останалите държави от тази линия", каза Фицо и поясни, че страната му е готова да даде финансова помощ, както и персонал. Словакия намалява от днес пропускането на мигранти.

Часове преди днешната среща стана ясно, че Бойко Борисов провел телефонен разговор по негова инициатива с Ангела Меркел. Борисов запознал канцлера с позицията на България за срещата на Вишеградската четворка и "потвърдил още веднъж солидарността на България към гръцката страна и несъгласието за изграждане на граница между Република Македония и Гърция", съобщиха от правителствената пресслужба. Премиерът подчертал необходимостта от това Европейският съюз да действа като едно цяло и призова за търсене на общо европейско решение за справяне с мигрантския поток, като засвидетелства готовността на страната за сътрудничество в опазване на външната граница на Европа с усилие за редуциране на нелегалната миграция. Премиерът подчерта важната роля на европейската солидарност и отражението й върху европейската кохезионна политика.

#бежанци #Вишеградска четворка #Чехия #Словакия #България #Гърция #ЕС #граници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници