Десетки хиляди сирийци бягат от Алепо към Турция

Десетки хиляди сирийци бягат от Алепо към Турция
БГНЕС
A A+ A++ A

50 000 души са напуснали сирийския град Алепо заради ожесточените боеве в него, съобщи Международният комитет на Червения кръст, цитиран от Би Би Си.

Водоснабдяването на града е отрязано и хуманитарната ситуация се влошава много бързо, предупредиха от организацията, маршрутите за доставка на помощи също са недостъпни. Сирийското правителство опитва с помощта на Москва да отвоюва града от бунтовниците.

"Температурите са изключително ниски и без достатъчно снабдяване с храна, вода и подслон напусналите домовете си хора опитват да оцелеят в много опасни условия", твърдят от организацията. ООН предвижда, че 300 000 души може да останат без помощ при успех на обсадата на града.

Системата на здравеопазването в град Азаз – близо до турската граница, е "пред колапс", алармираха от хуманитарната организация "Лекари без граници" (Medecins Sans Frontieres – MSF). "Има риск малки деца и възрастни да останат на открито в зимни условия поне за няколко дни", казват лекарите.

30 000 души са на границата с Турция и молят Анкара да ги пусне в страната, показва видеорепортажът на агенция "Ройтерс". Турските власти отказват с мотива, че те получават нужната помощ от другата страна на границата.

"Кажете на света, че умираме", моли жена от Сирия. "Преживяваме трагедия. Благодарим на Ердоган и се надяваме да отвори границата, за да можем да преминем със семействата си и болните. Животът ни тук е труден".

Турция вече приела над 2.3 млн. сирийски бежанци и обяви, че ще приеме нови, "когато е нужно".

"Очевидно е, че както винаги, ще се грижим за сирийските си братя и ще ги приемем, когато е нужно", заяви Давутоглу по повод десетките хиляди бежанци, които чакат на границата. Той обаче допълни, че "никой не бива да предполага, че само защото Турция приема всички бежанци, от нея се очаква да понесе сама цялото бреме".

Според "най-лошия възможен сценарий", развит от вицепремиера Нуман Куртулмуш, до 600 000 бежанци от провинция Алепо може да се струпат на границата.

Руските въздушни удари в Сирия помагат на правителството на Башар ал Асад и предизвикват нови вълни от бежанци към ЕС, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Руските действия в Сирия правят вече лошата ситуация дори още по-лоша", заяви Туск в Брюксел и добави, че смъртоносният режим на Асад става все по-силен и това е пряк резултат от руската военна кампания на територията на страната.

#Сирия #бежанци #военни действия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници