НАТО изпраща в Сирия самолети за ранно предупреждение АУАКС

НАТО изпраща в Сирия самолети за ранно предупреждение АУАКС
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Военните министри на НАТО одобриха изпращането в Сирия на самолети АУАКС за ранно предупреждение, които ще са необходими за нуждите на коалицията, която воюва срещу „Ислямска държава“. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг след двудневната среща на военните министри на пакта в Брюксел.

По този начин алиансът се включва официално като към коалицията в Сирия под командването на САЩ. Столтенберг добави също, че министрите са одобрили разработването на стратегия за противодействие срещу хибридните заплахи.

По думите му в това отношение НАТО ще сътрудничи тясно с ЕС. В хода на двудневната среща министрите одобриха вчера засилване на позициине на Алианса в Източна Европа. Алиансът ще увеличи четири пъти финансирането на операциите си в Източна Европа.

„Става дума за мултинационални ротационни сили, които провеждат учения и могат да получават подкрепа”, каза Столтенберг. Точният брой на новите войски на НАТО в Източна Европа ще бъде определен през пролетта.

"НАТО вече разположи шест щаба в Източна Европа и два нови ще бъдат разположени до края на годината. НАТО ще разположи в Източна Европа толкова сили, колкото намери за необходимо. Те ще са мултинационални, което подчертава, че атака срещу съюзник е атака срещу всички страни от НАТО”, подчерта още генералният секретар.

Според него, причината за всички тези усилия са „решителните действия на Русия, която не се колебае да използва сила, за да промени границите на Европа или да заплашва своите съседи”. 


#АУАКС #самолети #предупреждение #Сирия #Йенс Столтенберг #НАТО #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай