Оборудват армията с HiTech-устройства от търговската мрежа

Оборудват армията с HiTech-устройства от търговската мрежа
БГНЕС
A A+ A++ A

Създаването на Общ център за защита от киберпрестъпления, който ще управлява изградените и предстоящите за изграждане системи за кибернетична защита, планират военните. Това става ясно от Концепцията за прилагане на Стратегията за изследвания и технологии в сигурността и отбраната, приета в края на миналата година от правителството, предаде репортер на БГНЕС.

Амбициите са центърът превантивно да предупреждава за потенциалните опасности и слабости на електронните защити, както и да разкрива престъпни мрежи в киберпространството и да съдейства на националните органи за неутрализирането им, пише още в документа. Стратегията за изследвания и технологии в сигурността и отбраната отразява политиката на държавата и нейните отговорности при управлението на научноизследователската и развойната дейност в интерес на сигурността и отбраната.

Прието е изпълнението на заложеното в Стратегията да се осъществи до 2020-та година.
Липсата на развитието на научно-изследователска дейност в Българската армия, вероятно е накарала авторите на Концепцията за прилагане на Стратегията за изследвания и технологии в сигурността и отбраната да потърсят алтернативен подход на общоприетия. Ако в редица държави като Израел, САЩ и други е традиция военни HiTech-устройства и открития да навлизат масово в гражданска употреба, то у нас като основен приоритет е заложено точно обратното: “употребата на търговски продукти във военни приложения”.

В документите липсва конкретика за HiTech-продуктите, които ще навлязат в българската отбранителна система, вероятно защото се очаква тяхното излизане на световния пазар.

 

#армия #киберпрестъпления

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници