Честваме 134 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора

Честваме 134 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Тази година честваме 134 години от рождението на големия художник Владимир Димитров – Майстора.

В творчеството му се оглежда България, красотата и хармонията на човека и природата. Майстора твърдо вярва в предназначението на изкуството – да просветли, да издигне, да облагороди и обогати човешката душа и да я води към съвършенството. И го доказва с творчеството си.

На 1 февруари за четвърта поредна година в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил ще се състои церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора, която бе възстановена през 2012 г. след дългогодишно прекъсване.

По традиция ще бъде открита изложба на миналогодишния ѝ носител – Ивайло Мирчев. Освен обновената постоянна експозиция гостите на галерията ще могат да видят и по-рядко показвани творби на Майстора – подготвителни рисунки, както и Годишната изложба на кюстендилските художници.

Участниците в честването ще посетят къща музей „Владимир Димитров – Майстора” в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Рисувача, както са го наричали жителите на селото, възприемано от Майстора като „Столицата на рая”. 

Част от картините на знаменития български художник могат да бъдат видяни и в столичната галерия ''Квадрат 500''.

#художник #изкуството #Кюстендил #Ивайло Мирчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници