Двукратният олимпийски медалист Станчо Колев в специално интервю

Двукратният олимпийски медалист Станчо Колев в специално интервю
A A+ A++ A

Станчо Колев - велик български борец от средата на 20-ти век, за когото малко хора днес могат да кажат какво е постигнал.

Е, накратко, Станчо Колев е спечелил два Олимпийски сребърни медала - от Рим 1960 и Токио 1964 година. Той също така има в богатата си колекция от медали и признания две сребърни отличия от Световни първенства - Техеран 1959 и Манчестър 1965, както и бронзово от първенството на планетата през 1963 в София.

И на края, но не на последно място - Европейска титла от Манчестър 1965, като с този златен медал, Станчо Колев става първият български борец, който печели титлата на Стария континент.

Станчо Колев е роден на 11 април 1937 година в старозагорското село Христианово. Определя себе си като "луда глава" в детските години и поради тази причина е получил съвети от приятели да се запише да тренира някакъв спорт, за да изразходва енергията си. Той се вслушва в най-близките си хора и започва да тренира борба в клуб "Берое", след което преминава и през тимовете на Академик и ЦСКА. Останалото е просто история, която самият той ще ви разкаже специално за Sporta.bg.

Кой Ви запали по борбата? Кой беше човекът, заради когото влезнахте за пръв път в залата?

Като дете имах трима приятели. Аз бях доста буйна натура и те ме посъветваха да пробвам да тренирам някакъв спорт. Радвам се, че ги послушах тогава и започнах да изразходвам енергията, която ми беше в повече.

Имате богата история в международната борба, можете да се похвалите с медали от Олимпийски игри, Световни и Европейски първенства. През всичките тези години кой е бил най-големият ви конкурент?

Най-големият ми противник бе Мустафа Дагистанлъ от Турция. Японецът Осаму Ватанабе също бе от големите ми опоненти. Ватанабе е личност, която е сочена от всички в този спорт като легенда. Той беше чудото на този спорт.

"През 1963 Световното първенство бе в София и срещата между Станчо и Ватанабе бе една от най-интересните срещи. Моят мъж успя да прекара Ватанабе през гръб, но тогава правилата на борбата не позволяваха това. В крайна сметка японецът спечели, но на края целият стадион стана на крака, аз това никога няма да го забравя, и аплодира Станчо", допълва неговата съпруга Иванка.

Цялото интервю с легендата на българската борба Станчо Колев може да прочетете в Sporta.bg

#борба свободен стил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници