Борисов поиска оставката на министъра на образованието Тодор Танев и екипа му

Борисов поиска оставката на министъра на образованието Тодор Танев и екипа му
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
A A+ A++ A


Премиерът Бойко Борисов разговаря с ръководството на Реформаторския блок и поиска оставката на министъра на образованието и науката Тодор Танев и неговия екип.

„Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане.

Благодаря на професор Танев и неговия екип за свършената до момента работа“, отбеляза министър-председателят, цитиран от правителствената информационна служба.

По-малко от два часа по-късно Тодор Танев обяви по Дарик, че ще подаде оставка и няма никакви възражения по въпроса. Той съобщи, че отдавна е искал среща с премиера Бойко Борисов, но такава не се е състояла. Танев е разбрал за исканата му оставка от прессъобщението до медиите на Министерски съвет. 
 
Министър председателят изпревари планираното от Танев прочистване на кабинета му сред скандала с новите учебни планове на МОН. Малко по-рано образователният министър даде да се разбере, че е готов да се прости с някои хора от екипа си, уточнявайки, че все пак не трябва да бъдат прекалено много.  "В понеделник ще има заседание на политическия кабинет в МОН и ще бъде взето колективно решение кой и за какво поема политическата отговорност за учебната програма", обясни той.

Днес депутати от Патриотичния фронт се срещнаха с Танев в парламента. Те поискаха оставките заместника чу Ваня Кастрева, на началника на кабинета и на началника на дирекция "Образователни програми" в министерството. Според депутатите историята не може да бъде подменяна.

Силно недоволство срещу образователния министър и екипа му предизвикаха проектите за нови учебни програми, които от учебното съдържание по литература отпадат произведения на знакови автори и произведения. Сред произведенията, които няма да се изучават вече в задължителната подготовка са Алековият „Бай Ганьо в банята", „Дервишово семе" на Николай Хайтов, „Да бъде ден" на Христо Смирненски, .

От учебника за 6-и клас отпада „История славянобългарска", с която децата ще се запознаят едва в 9-ти клас.  Предвижда се също така редуцирането на произведения на Христо Ботев и Иван Вазов.

Сред произведенията, които няма да се изучават вече в задължителната подготовка са Алековият „Бай Ганьо в банята", „Дервишово семе" на Николай Хайтов, „Да бъде ден" на Христо Смирненски, както и романът на Александър Дюма „Граф Монте Кристо".

Чашата преля, когато бе установено, че Министерството на образованието и науката предлага термина "съвместно съжителство" като коректна формулировка на 500-те години турско робство. Проектът по история за шести клас, който обхваща и периода 1396-1878 г., заличава факта, че България е била под турско робство. В документа се говори за османска власт, съжителство и взаимни влияния между българи и турци, но не и за османско владичество, робство, иго. В единственото изречение, което загатва за факта, че „съжителството“ между българи и турци по нашите земи не е било доброволно, се говори за "съпротивителните действия на българите срещу османската власт".

Всичко това предизвика остри критики както сред интелигенцията, така и в обществото, стана повод за критики към правителството за налагане на стил на коректно политговорене, което промива мозъците на младежите и ги лишава от национална идентичност. Стигна се до подписки срещу новите учелбни програми и протести във възрожденските ни градове Сопот, Карлово и Калофер.

#Борисов #учебни планове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници