Реформаторският блок призова магистратите от ВСС да подадат оставки

Реформаторският блок призова магистратите от ВСС да подадат оставки
Радан Кънев Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентарната група на Реформаторския блок настоява за оставките на членовете на ВСС. Това каза по време на брифинг в Народното събрание депутатът от ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев, цитиран от агенция Фокус.

"Парламентарната група на Реформаторския блок призовава членовете на ВСС да отговарят на очакваният на обществото и да подадат оставки след серията от скандали през последните месеци", заяви Кънев. По думите му поредицата от скандали са довели до изчерпване на доверието в обществото.

„Призоваваме за оставка в обществото като морален акт. Считаме, че степента на разделение на ВСС е стигнала предела си. Мнозинството във ВСС работи зависимо от политически и корпоративни влияния”, посочи още той. Според него парламентът трябва да работи с всички средства за постигане на отчетност в дейността на прокуратурата. „Предстоят приемането и прилагането на редица закони. Реформаторският блок препотвърждава принципа на върховенството на закона”, заяви той.

Радан Кънев каза, че ВСС като всяка институция е длъжен да защитава само публичните интереси. "Очевидно, че всички в последно време споделяме възмущението си от ВСС”, коментира Радан Кънев. По думите му е нормално със Закона за съдебната власт да бъде прекратен мандатът на ВСС след промените в Конституцията. „ВСС нито може да се саморазпусне, нито може да си подаде оставката. Единственият вариант е ако 25 души си подадат оставката”, обясни той.

По отношение на това,че няма промяна в мониторинговия доклад на ЕК за страната Кънев заяви: „Докладът споделя критиката към мнозинството на ВСС, те са критични към дейността на главния прокурор и въвежда нов механизъм - независима външна проверка на прокуратурата. До момента резултати от докладите няма”, допълни Радан Кънев.

Този ВСС не си върши работата, така както очаква обществото, каза и съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зелегорски. По думите му докладът на ЕК е важен, но по-важен е докладът на обществото. "Този ВСС не си върши работата, така както очаква обществото. Скандалите следват един след друг”, заяви Зеленогорски. Според него това отнема прекалено голяма доза от потенциала на ВСС и те не се грижат за важните неща. „Наистина има едно реформистко малцинство във ВСС. Няма как само една част от този ВСС да свърши определена работа, без да има единна мотивация”, заяви депутатът.

#ВСС #искане за оставки #реформаторски блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници