Призивът за саморазпускане на ВСС - поредният скандал, от който няма да последва нищо

Призивът за саморазпускане на ВСС - поредният скандал, от който няма да последва нищо
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A


Призивът за оставка на ВСС, който отправиха във вторник вечерта депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок, се оказа поредният шумен скандал, от който няма да последва никакъв ефект за качеството на правораздаването в България. Единствената последица от изненадващата декларация на ГЕРБ досега са изострилите се раздори в управляващата коалиция.

Реформаторите дадоха да се разбере, че също искат оставката на висшите магистрати, но не са съгласни напълно с всички мотиви, посочени от ГЕРБ.

Позицията на АБВ е по-скоро колеблива - според тях, от една страна, хората не харесват ВСС, но от друга, това наистина би представлявало намеса.

Патриотичният фронт пък остро разкритикува инициативата на ГЕРБ.  

Опозиционната БСП напълно очаквано се обявиха твърдо против, защото според тях това ще е намеса на законодателната власт в независимата съдебна власт.

Така като особено важна тема в дебата на парламентарните сили се очерта дали искането е противоконституционно, дали е вмешателство в съдебната власт, и защо всичко това се прави ден преди доклада от Европейската комисия.  По мнението на юристи, според българските закони никой няма право да оттегли този ВСС. Може обаче да бъде образувана дисциплинарка срещу всеки от членовете, избрани от парламента, а те са 11.

„Последните седмици, месеци, няма месец всъщност, сканадалите във ВСС са ежедневие. Те генерират следващи скандали. Това, че има една политическа декларация и призив към членовете на ВСС да подадат своята оставка, те могат да вземат своето решение днес или утре, съвсем не означава, че има намеса в съдебната власт”, подчерта аргументите на ГЕРБ Димитър Лазаров от ГЕРБ.

„За съжаление, парламентът влезе в скандалите на ВСС и всъщност с нищо не допринесе, освен да доразвие скандала”, каза съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов. По думите му юристите са с единно становище, че това по същество е недопустимо, тъй като е нарушаване на Конституцията. „Предлагам да се направи политически орган с представители на четирите парламентарни групи, които подкрепят правителството и тези неща политически да се обсъждат”, допълни Каракачанов.

„Ние оставката винаги сме си я искали и я искаме. Само че да не се опитват да си бършат ръцете в нас или с Христо Иванов, защото си ги изцапаха сами. Това поведение на народни представители като някаква гражданска група за натиск ми е малко забавно. Ако ще подават оставка от ВСС, нека да започнат от двамата архитекти на мнозинството в него – Георги Колев и Сотир Цацаров. Това са хората, които първи трябва да дадат пример”, коментира Радан Кънев от ДСБ.

А Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт предложи: „За да няма подобни изцепки в бъдеще, предлагам да бъде направен един политически орган с представители на четирите парламентарни групи, които подкрепят правителството. И тези неща политически да се обсъждат. А не -  на някого му скимнало в 5 без 10 да прави декларация, защото щял на другия ден по обяд да излезе доклад”.

Лидерът на левицата Михаил Миков определи призива за оставка на ВСС като груба намеса в съдебната власт. „Груба намеса в независимата съдебна власт. Опит за адресиране на отговорността само във Висшия съдебен съвет. Търсене на изкупителна жертва само за пред публиката”, коментира той.

В същото време все още няма официална реакция от Висшия съдебен съвет, който се събира днес следобед. На днешното съвещание се очаква да приеме декларация в отговор на призива на депутатите от РБ и ГЕРБ.

Официален отговор към този момент няма, въпреки че различни членове на висшия магистратски орган коментираха случващото се. По техните думи призивът на депутатите е намеса в независимата власт. Те подчертаха, че е имало много правителства с нисък праг на доверие, но досега никой не им е искал оставката.
 
"Наистина в доклада има много критики по въпроса на ВСС, но има критики към законодателната и изпълнителната власт. Също така за пръв път лично аз срещам да се позовават на практиката на европейския съд на правата на човека, като цитират 45 дела, по които България е осъдена заради неефективно разследване", заяви говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова.

 "За мене е изключително учудващо, как законодателния орган преди един месец приема промени в конституцията, създава преходни разпоредби, в които урежда съдбата на ВСС, разписва точни времеви стъпки за разделянето на съвета, а след един месец излиза с призив тези норми да не бъдат спазени", изтъкна Ясен Тодоров, председател на етичната комисия на ВСС.
   
Колективна оставка на съвета обаче е малко вероятна.  Ясен Тодоров заяви, че подобно искане е вмешателство на изпълнителната и законодателната власт в работата на съдебната власт, което противоречи на принципа за разделение на властите. Тодоров обясни, че така както съдебните кадровици не искат политически оставки, така не е редно политиците да искат техните.

Калин Калпакчиев, който представлява т. нар. реформаторско малцинство, също е против колективна оставка - според него реакцията на политиците е, за да се стовари цялата отговорност за критичния евродоклад върху една единствена институция.

Председателят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова обясни, че искане за оставка на целия ВСС е противоконституционно. Тя припомни, че ако парламентът е недоволен от работата на излъчените от него членове на ВСС, има процедура за смяната им.

#Народно събрание #ВСС #искане за оставки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници