Турция не иска кюрди на преговорите за Сирия, Русия отказва да участва без тях

Турция не иска кюрди на преговорите за Сирия, Русия отказва да участва без тях
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Турция е твърдо против участието на сирийската кюрдска опозиция в преговорите за политическо решение на конфликта в близкоизточната страна. Това заяви премиерът на южната ни съседка Ахмет Давутоглу, цитиран от АФП, пред депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Давутоглу визира участието на сирийската кюрдска Партия на демократичното обединение (ПДО) в организираните от ООН преговори между Башар Асад и опозиционните групи, които по план трябва да започнат тази седмица.

Анкара счита, че ПДО и кюрдските паравоенни милиции на организацията са свързани с турската Кюрдска работническа партия (ПКК), която открито воюва с правителството.

„Ние сме категорично против ПДО и милициите да участват в преговорите”, заяви Давутоглу.

До този момент Турция участваше в организираните от ООН политически преговори за Сирия. Друг участник, Русия, от своя страна смята, че участието на сирийските кюрди е ключово за постигането на мир.

Без сирийските кюрди преговорите за Сирия не могат да доведат до окончателно политическо решение за страната, заяви по-рано днес руският външен министър Сергей Лавров. Той припомни, че етническото малцинство представлява 15% от населението на страната.

Темата за сирийските кюрди се очертава като пореден оттенък на дипломатическия скандал между Кремъл и Анкара, който възникна след като в края на ноември турските ВВС свалиха руски бомбардировач над границата със Сирия.

#мирни преговори #Сирия #Лавров #Давутоглу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници