Калифорнийски учен си отглежда снежинки близнаци

Калифорнийски учен си отглежда снежинки близнаци
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''Вярно ли е, че няма две еднакви снежинки? Не съвсем,'' казва Кенет Либрехт, физик от Калифорнийския технологичен институт, които е открил начин да създава това, което той нарича снежинки “идентични близнаци” в лабораторията си, пише The New York Times. 

''Tъй като всяка снежинка преминава по различен път на турболенции през атмосферата, всяко завъртане, обръщане и падане й придава уникална симетрия. Ако изключим капризите на природата от уравнението обаче, няма какво да гарантира уникалността на тези ледени цветя.''

Д-р Либрехт е открил, че би могъл да създаде две снежинки с почти еднакви форма и структура, като постави кристали семена едно до друго при еднакви условия.

“Започнах да ги наричам идентични близнаци, тъй като са като идентични хора,” казва той. “Те са твърде подобни, за да е случайност, но не са идентични до последната молекула.”

Д-р Либрехт отглежда снежинки в слънчевия калифорнийски град Пасадена, където рядко пада сняг. Той използва лабораторни охладители и сапфирено стъкло от две десетилетия, но е достигнал до рецептата за идентични снежинки едва миналия август. Регулирайки температурата и влажността, той е в състояние да променя формата и да създава различни структури. 

Ученият снима творенията си с фотомикроскоп, който е специално създаден да прави изображения на малки снежни кристали. При минус 10 градуса по Целзий се образуват ледени цветя с плоски листа. При минус 2 грауса по Целзий изследователят произвежда триъгълни снежни кристали. При висока влажност се формират разноцентрени странични разклонения. 

Д-р Либрехт с изненада е открил, че отгледаните в лаборатория снежинки не се разстилат по повърхността на стъклената плоскост, върху която са поставени. Изкуствените снежинки израстват за между 15 минути и един час.

“Не сме нарушили никакви физични закони”, казва ученият за своите “идентични близнаци”. “Само сме намерили вратичка.”

#снежинки #Пасадена #градуса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници