България и Македония ще заместят Гърция и Турция при контрола на бежанската бълна

България и Македония ще заместят Гърция и Турция при контрола на бежанската бълна
A A+ A++ A

Страните от Вишеградската група /Чехия, Словакия, Унгария и Полша, бел.ред./ имат готов план за действие за затягане на контрола на границите на България и Македония, ако през месец февруари не заработи договора за защита на турско-гръцката граница.

Това каза премиерът на Чехия Бохуслав Соботка пред държавната телевизия в Прага. Соботка каза, че не трябва да се допуска повторение на ситуацията от миналата година, когато през балканските държави в Централна Европа пристигнаха стотици хиляди бежанци.

"Турция разполага с достатъчно средства за да сложи контрол над бежанската криза. Много по-просто е да се спре отплаването на лодките от турския бряг, вместо да се връщат от гръцка страна", подчерта Бохуслав Соботка.
Премиерът предупреди, че ако не влезе в действие споразумението за контрол на границата между Гърция и Турция страните от Вишеградската група ще се фокусират върху други държави - България и Македония, където ще участват лично за увеличаването на сигурността на границите.

"Ако до провеждането през месец февруари на Съвета на Европа няма резултати от Турция и Гърция, страните от Вишеградската група ще предложат своя алтернатива. Това означава натиск върху Гърция и Турция и тези две държави да вземат мерки за регулиране на бежанската криза", подчерта чешкият премиер, цитиран от Миа.

Агенция БГНЕС припомня, че властите в Прага още през месец декември одобриха план за изпращане на 25 чешки войници в Република Македония.

От началото на годината от Гърция в Македония са вкарани близо 40 000 мигранти. През изминалата година техният брой надхвърли 700 000 души. Всички те идват организирано с автобуси или влакове до македонския граничен град Гевгелия.

Преди дни Соботка обяви, че "Чехия е готова да затвори границите си за мигранти, ако миграционната вълна започне да застрашава националната сигурност”.

Соботка призова да се прави разлика между бежанци, бягащи от войната в Сирия и Ирак, и така наречените икономически мигранти, които искат да се възползват от социалната система на Западна Европа. „Ние трябва да помогнем на тези, които в действителност се нуждаят , но не с цената на нарушение на собствената ни сигурност”, подчерта премиерът. „Тези, които поискат убежище, трябва да се съобразяват със законите и разпоредбите”, категоричен е той.

Соботка отхвърли за пореден път плановете за приемане на постоянни механизми за разпределение на бежанците между страните членки на ЕС и призова за по-голяма защита на границите на Шенгенското пространство. Според него ключовата роля в разрешаването на миграционната криза е на Турция.

Междувременно чешкият президент Милош Земан заяви, че НАТО трябва да се включи в защитата на границите като призова за ограничаване на броя на бежанците, които Чехия трябва да приеме по квотната система на ЕК.
„Не бих драматизирал приема на три сирийски семейства с болни деца. Не драматизирам и няколко десетки хиляди иракски християни, подложени на преследване от мюсюлманите, но ясно казвам: „Достатъчно. Това е всичко”, заяви тогава Земан.

#Турция #Гърция #България #Македония #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници