"Ислямска държава" заплаши Eвропа с кърваво видео

"Ислямска държава" заплаши Eвропа с кърваво видео
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Терористичната групировка "Ислямска държава" заплаши Европа с ужасяващ клип, в който показва обезглавяване на заложници. Новото видео, което бе публикувано в неделя от медийния център на „Ислямска държава“, отправя заплахи към западните страни и завършва със закана към Великобритания, предаде Reuters.

Във видеото участват девет мъже, които приличат на атентаторите, които извършиха нападенията на 13 ноември в Париж.
Френските власти засега не са коментирали видеото, говорителят за националната сигурност в Белия дом също отказа коментар.

Според експерти на компанията Flashpoint Global Partners, която следи ислямистките социални медии, „видеото отговаря на всички критерии от автентичните и официалните видеозаписи на „Ислямска държава“.

Някои от участниците във видеото са заснети как обезглавяват заложници. „Това е последното послание на деветте лъва на халифата, които излязоха от бърлогата си, за да поставят цяла една страна – Франция, на колене“, казва глас зад камерата.

Във видеото нападателите са упоменати с бойните си имена, които загатват за тяхната националност – трима французи, четирима белгийци и двама иракчани. Последните двама може да са камикадзетата, които се взривиха край „Стад дьо Франс“. У тях бяха намерени подправени сирийски паспорти. Останалите седем нападатели бяха идентифицирани.
Видеото показва кадри как след атаките британският премиер Дейвид Камерън изразява солидарност към френския народ и завършва с надпис: „Всеки, който застава в редиците на неверниците, ще бъде мишена на нашите сили“.

В отговор на видеото френският президент Франсоа Оланд заяви, че такива материали няма да попречат на Франция да се бори срещу тероризма. „Нищо няма да ни сдържи, никакви заплахи няма да разколебаят Франция в битката“, заяви той пред журналисти в Делхи, където се намира на официално посещение. Държавният глава на Франция допълни, че нападенията са били планирани в Сирия, но са били подготвени и организирани в Белгия. Според специалисти видеото е било заснето в Рака, града, който халифатът обяви за своя столица.

В един от кадрите попада мъж, който много наподобява предполагаемият ръководител на убийствата в Париж Абделхамид Абаауд. Той е белгийски поданик и беше убит при полицейска акция в Сен Дени няколко дена след терористичните актове.

Деветима от атентаторите бяха убити на 13 ноември или в следващите няколко дни, а двама все още се укриват.

Остава неясна целта на ИД да направи обществено достояние видеото днес – два месеца след атентатите в Париж. Видеоматериалът описва терористите като „лъвове“, които успели да „поставят Франция на колене“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници