Радан Кънев: В момента България се управлява от структура на МВР

Радан Кънев: В момента България се управлява от структура на МВР
A A+ A++ A

ДСБ трябва да стане втора политическа сила, обяви пред актива на партията лидерът Радан Кънев. 

Новият десен проект няма нищо общо с коалицията "Реформаторски блок", която е изчерпана, заяви лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) на националното съвещание на партията в нейната централа.

"За новия проект е необходима ясна идеология, ясна и стегната организация, но това не означава закриване на ДСБ“, подчерта Кънев и запита: „Готови ли са от ДСБ да застанат зад този проект“.

По думите на Кънев бъдещия десен проект ще има вертикална структура, но ще е и максимално отворен.

"Липсата на единност на Реформаторския блок, разпокъсаността е причината, поради която не успяхме да се преборим с мастодонтите ГЕРБ и ДПС. За 2-те години от създаването си политическата ревност, конкуренция и егоизъм вътре растяха", посочи лидерът.

В момента България се управлявала от структура на МВР, отбеляза Кънев.

Според него сините са понесли немалко приятелски огън по време на местните избори. "Дадохме 50% от енергията си в това кой да получи места в администрацията", отправи той критика към партньорите в Реформаторския блок.

Сега щял да ги наблюдава дали ще влязат в договорка за място в Комисията за защита на конкуренцията.

"Битката е между чистата република и монархията със столица Бояна. Колегите в блока да кажат къде е червената им линия. Иначе ставаш НДСВ от периода на тройната коалиция - стоиш до края, а след това отиваш в историята", очерта последствията от водената политика Кънев. Според него Меглена Кунева е предала отвътре Христо Иванов, защото не ходел да й се отчита.

Строг нашийник, с бодли навътре - на такава каишка държат повечето политици в България, смята лидерът на ДСБ.

Радан Кънев направи анализ на едногодишното управление на страната с участието на РБ и открои като успех постигнатото в здравеопазването, външната политика и отбраната, а като провал - всичко останало и по-конкретно административната реформа, социалните системи, борбата с мафията и корупцията, правосъдието, службите, публичните финанси и обществените поръчки.

Според него крайният резултат е бедност, неравенство и засилваща се емиграция.

"В България хората няма какво да ядат, защото няма правосъдие, изграждат се нови обръчи от фирми. По тази причина няма инвестиции и нови работни места, а българската държава е станала хронично зависима от европейските фондове, дори мафията зависи от тях", каза Радан Кънев. Еврофондовете свършват през 2020 г. и никой у нас не зная какво ще става след това, добави той.

Според лидера на ДСБ България от понеделник до петък се управлява добре, но в дългосрочен план - не.
Европейските фондове създават тежка зависимост от външно финансиране, така че кредитната зависимост не е случайност, а тенденция.

"България има много малко време, ена година беше достатъчна, за да можем да преценим, че не можем да даваме повече толеранс. Всички знаехме с кого влизахме в коалиция. Мислехме, че РБ ще има силата и волята да принуди коалиционните ни партньори да наложат реформи", призна Кънев.

"В голяма степен РБ излъга тази надежда, поради липса на политическо единство. Разпокъсан РБ не успя да изпълни политическите си задачи. Не бяхме единни в РБ и допуснахме конкуренция между различните партии.

След ена година стигнахме дотам, че ни остана един-единствен инструмент - напускането на срамното участие в управлението с други политически партии, които раздават порциите. Моят отговор е "Не" на продължаването на този процес", подчерта Радан Кънев.

#Радан Кънев #ДСБ #Меглена Кунева #Реформаторския блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници