Добър старт на енергийната борса - цената на тока падна с една четвърт до 44 лв. на мегаватчас

Добър старт на енергийната борса - цената на тока падна с една четвърт до 44 лв. на мегаватчас
A A+ A++ A

24 сделки са сключени на Българската независима енергийна борса в деня на нейното стартиране в реално време. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в. „Капитал“.

Постигнатите цени при сключените сделки са изненадващо добри. Данните сочат, че те са между 44.03, 44.05 и 44.07 лв./MWh, а общите търгувани количества са 4369.20 MWh.

Предварителните прогнози на експертите бяха за цени близки до тези на съседните борси - около 70 лева на мегаватчас.

Като особено важен приоритет Петкова посочи въвеждането на пълната либерализация на енергийния пазар в България, посочи министърът. „Едни от основните проблеми в сектора идват от това, че години наред българската енергетика не е била положена на реални пазарни основи и условия", обясни тя.

"Това, което направихме през 2015 г. и ни предстои през 2016 г., е въвеждането на пълната либерализация на електроенергийния пазар. Днес българската независима енергийна борса започна своята работа в реално време и по информация вече има 24 сделки на борсата, търговията е тръгнала успешно. Средната цена, която е постигната за мегаватчас е 44,5 лв. Смятам, че това е един добър старт и първата и задължителна крачка за пълната либерализация на електроенергийния пазар", посочи Петкова.

"Другото много важно обстоятелство, около което трябва да обединим своите усилия, е механизмът за защита на уязвимите потребители след пълната либерализация на електроенергийния пазар", заяви тя. По думите ѝ, тъй като съществуват основания цената на електрическата енергия леко да бъде повишена, ще се предприемат необходимите действия, това да не се отрази негативно и да не доведе до сътресения в системата сред българските потребители. "Имаме създадена съвместна работна група с колегите от ЕК.

В петък бяхме на първото заседание и работим много активно. До края на месец април ще имаме критерии, по които ще бъде определена категорията "уязвими потребители" в България и ще бъдат разработени и механизмите за тяхната защита", каза още тя. Според нея с въвеждането на пазарните условия в българската енергетика, ще бъдат решени голяма част от проблемите, които са трупани години наред в сектора.

#енергийна борса #цени на електроенергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници