МВФ понижи прогнозата си за ръст на глобалната икономика

МВФ понижи прогнозата си за ръст на глобалната икономика
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Международният валутен фонд очаква повишение на глобалния БВП с 3,4% през настоящата година. Според предишната прогноза през октомври миналата година очакванията бяха за растеж през тази година от  3,6 процентни пункта. За следващата година МВФ очаква ускоряване на глобалния икономически растеж с 3,6%, но под предишна прогноза за повишение с 3,8 процентни пункта.

Така с новия си доклад "Световни икономически перспективи" фондът понижи за пореден път своите прогнози за растежа на глобалната икономика през 2016 година, предупреждавайки, че икономическите проблеми в Китай и последвалата финансова зараза в останалите развиващи се пазари заплашват да послужат като спирачка пред растежа в световен план.

2016 г. вероятно ще бъде година на големи предизвикателства и политиците в цял свят трябва да се замислят за краткосрочната устойчивост и начините, чрез които те да окажат подкрепа, но те ще трябва да си дадат сметка и за перспективите пред дългосрочния икономически растеж, заяви Морис Обстфелд, икономически съветник в МВФ. Тези дългосрочни действия ще имат положителен ефект и в краткосрочен план чрез повишаване на бизнес доверието и на доверието на потребителите в бъдещето, допълни той.

В същото време МВФ намали слабо и своите очаквания за растежа на силно развитите икономики до 2,1% през тази и през 2017 година от предишна прогноза през октомври за повишение на техния БВП с 2,2% през 2016 и през следващата година.

Съществуват рискове, които могат да предизвикат още по-слабо от очакваното развитие на световната икономика, сочи в доклада си МВФ.

Според Фонда, по-рязко от прогнозите забавяне на китайската икономика може да окаже по-солидно негативно отражение върху глобалната търговия, цените на суровините и да доведе до отслабване на потребителското и бизнес доверие.

Евентуално продължаващо поскъпване на щатския долар и затягане на глобалните финансови условия пък биха могли да повишава уязвимостта на развиващите се пазари и да предизвикат неблагоприятни ефекти върху корпоративните баланси, както и повишаване на проблема с финансирането на страните с големи по размер доларови експозиции (с големи доларови задължения).

В същото време нов внезапен пристъп на бягство от рискови активи в световен план може да доведе до допълнителни финансови проблеми сред уязвимите нововъзникващи пазарни икономики.

От друга страна продължаваща ескалация на геополитическото напрежение в редица региони би могла да повлияе на доверието и да наруши световната търговия, финансовите потоци и туризма.

МВФ също така подчерта, че пазарите на суровини представляват двустранни рискове. От една страна по-нататъшен спад на цените на суровините ще влоши перспективите пред и без това икономически слабите страни - износители на суровини и да увеличи дълга на енергийния сектор. От друга страна, последният спад на цените на петрола може да осигури по-силен тласък на търсенето от петролните вносители, предлога МВФ.

#МВФ #световна икономика #растеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници