202911 статии       |       405 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.6448| EUR 1.95583| GBP 2.29719|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Учениците ще мислят за кариера още от 1 клас

23 април 2012, понеделник / 19:09; Коментари: 0
Send to Kindle
Учениците ще мислят за кариера още от 1 клас
Министърът отбеляза, че системата за кариерно развитие ще е насочена към три групи ученици - от първи до четвърти клас, от пети до осми клас и от девети до дванадесети клас. Снимка: БГНЕС

Подготовката за избор на професия на българските ученици ще започва още от първи клас.

„Просветното министерство е решило да започне изграждането на система за кариерно ориентиране през целия период на обучение – от 1 до 12 клас," обяви ресорният министър Сергей Игнатов, цитиран от bTV.

По думите му става въпрос за проект, финансиран с 10 милиона лева от ЕС, който ще продължи 26 месеца.

Инициативата "Система за кариерно ориентиране в училищното образование" ще засегне около 466 000 ученици от 1 до 12 клас в 28 регионални центъра на областните градове.

Общо 150 обучени по проекта консултанти, заедно със 780-те педагогическите съветници в училищата, ще подпомагат младите хора в техния самостоятелен избор на образование или професия.

Игнатов обясни, че системата за кариерно ориентиране ще включва и национален портал -информационно-търсеща система, която ще предоставя информация за институциите в средното и висшето образование, както и психологически тестове за самодиагностика на интереси, нагласи и мотиви за избор на образование и професия.

Министърът отбеляза, че системата за кариерно развитие ще е насочена към три групи ученици - от първи до четвърти клас, от пети до осми клас и от девети до дванадесети клас.

Те ще получават информация за професиите на хората в съответното населено място, в което живеят и за уменията, необходими за тях. Учениците ще бъдат насочвани и за професионална реализация, съобразена с пазара на труда.

Информация за кариерното ориентиране на учениците ще може да се получава и в часа на класния ръководител, както и на интернет-платформата по проекта, съобщиха от образователното министерство.

Към момента в списъка на длъжностите за професионално образование са включени 205 вида с близо 480 специалности.

Предвижда се за всяка от професиите да бъде разработена информационна характеристика - какво представлява тя и какви са изискванията за усвояването й.

Тази информация ще бъде публикувана в националния портал за кариерното ориентиране на учениците.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: