ВСС се събра извънредно заради скандалния есемес на премиера Борисов

ВСС се събра извънредно заради скандалния есемес на премиера Борисов
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Повече от час продължава извънредното заседание на Висшия съдебен съвет, което бе свикано днес заради обстоятелствата около изпратения есемес на премиера Бойко Борисов, предаде агенция Фокус. От пресцентъра на ВСС обясниха за медиите, че днешното заседание е работно и не е ясно дали след края му ще бъде предоставена информация за обсъжданията в рамките му.

Очаква се на свиканото от кризисния щаб на ВСС заседание да се реши какво ще се прави с въпросния смс, изпратен на Яне Янев от член на ВСС, който бе препратен на премиера и съответно на председателя на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов.

Преди заседанието председателят на Върховния административен съд /ВАС/Георги Колев коментира пред журналисти, че обсъждането на случая само отнема от времето за ефективна работа на съвета. Той потвърди, че лично не е присъствал на заседанието миналия четвъртък, когато ВСС прекъсна редовното си заседание заради скандалното текстово съобщение.

В четвъртък ВСС прекъсна редовното си заседание заради публично огласен есемес, изпратен от премиера Бойко Борисов до председателя на ВКС Лозан Панов. Есемесът гласеше: „Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме”. Малко след това премиерът пристигна видимо ядосан в сградата на ВСС и пред журналисти заяви, че името му се спряга със случай, с който няма нищо общо.

Борисов обвини Лозан Панов, че го атакува политически, спекулира с името му и поясни, че е препратил въпросния есемес, но отказа да съобщи кой е изпращачът. В петък премиерът Борисов заяви пред журналисти в парламента, че есемесътът му е изпратен от негов съветник, а не от член на ВСС. Отговорността за изпращането на скандалното послание пое съветникът на министър-председателя по антикорупционните политики Яне Янев. Той опита да неглижира скандала, като заяви: "Аз изпратих есемеса – като съветник на г-н Борисов съм длъжен да го информирам за случващото се около него. Това съобщение съм го изпратил като форма на превенция, знаете откога съм радетел за конституционна и съдебна реформа, и няма нищо чудно, че една от темите, с които се занимавам, е съдебната система".

Съветникът обаче се оплете в собствените си обяснения - след като видя, че самото съдържание на есемеса прави твърдението му е неубедително, защото Янев не е член на ВСС и не може да напише "Не го приехме", съветникът смени версията, съобщавайки, че е получил съобщението от друг човек. Той обаче упорито продължава да крие името на първоизточника.

"Когато има една ли друга кореспонденция, нека да не се вглеждаме в граматическите детайли, защото ако се вгледаме, трябва да направим един урок и да се върнем в пети, шести или седми клас. И да направим анализ на прости или сложно изречения... Кой ми изпраща есемеси е лично моя работа", обясни неясно Янев по Нова тв. И още  "Това "Вие" с главна буква, не се вглеждайте в него... Човекът, който ми дава информация, е наясно, че нещата би трябвало да са прозрачни."

По повод съмненията, че членове на ВСС докладват лично на премиера случващото се в съвета, които се появиха още покрай излизането на записите от "Яневагейт", Яне Янев лаконично увери, че "не става въпрос за докладване и вие трябва да разберете следното нещо – че в съдебната система има тежък проблем (…) проблемите са и на законодателно ниво". От всичко казано от него стана ясно само твърдението му, че първоизточникът на информацията е "служител в администрацията на ВСС".

#ВСС #извънредно заседание #есемес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници