HSBC оцени АЕЦ „Белене" на минимум 10.35 млрд. евро

HSBC оцени АЕЦ „Белене" на минимум 10.35 млрд. евро
Според анализа на HSBC най-оптимистичната цена на АЕЦ „Белене" е 10 млрд. и 350 млн. евро, съобщи премиерът Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Според анализа на HSBC най-оптимистичната цена на АЕЦ „Белене" е 10 млрд. и 350 млн. евро, съобщи премиерът Бойко Борисов.

„На сайта на МИЕТ има становище на консултанта HSBC, което сме раздали на всички парламентарни групи и на прокуратурата", просочи премиерът, цитиран от БГНЕС.

„Според икономическия анализ на HSBC при най-оптимистичния сценарий за АЕЦ „Белене" цената е 10 млрд. и 350 млн. евро, което е над 22 млрд. лв.", уточни той.

„По-интересното, което казват по-нататък, е, че около 75 евро би могла да струва тази енергия", добави премиерът.

„Видяхте празния парламент. Предложението ми бе да останат всички парламентарни групи и да проведем дебат за АЕЦ „Белене", но видяхте, че остана само един депутат от ДПС и депутатите от ГЕРБ", заяви Борисов.

„Не може с 40 подписа (на депутати – бел. ред.) да предизвикаш вот на недоверие, самият г-н Корнезов каза в неговата знаменита реч, завършила с руски призиви за борба, може би е объркал парламента с Думата, че те знаят, че вотът няма да мине", коментира още Борисов.

„Именно затова аз много коректно им предложих, че след като парламентът вземе своето решение, в което ние не се бъркаме, да останат всички парламентарни групи и да говорим това от трибунките ... и стоях близо 15 мин.", продължи премиерът.

„Относно законосъобразността на обществената поръчка на АЕЦ „Белене" констатациите са закононарушения и целият доклад е изпратен на прокуратурата, може би трябва да го има вече и на сайта на Министерството на икономиката", добави министър-председателят.

#HSBC #ГЕРБ #вот на недоверие #цена #премиер на България #Борисов #Бойко Борисов #АЕЦ „Белене"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници