ВКС определи 7 години затвор за полицая, прегазил бебе в Крушовец

ВКС определи 7 години затвор за полицая, прегазил бебе в Крушовец
A A+ A++ A

Върховният касационен съд потвърди наложено от Апелативния съд в Бургас наказание от 7 години лишаване от свобода на полицая Костадин Стоянов, прегазил бебе в село Крушевец.

На 11 септември 2014 година, около 09:09 часа в село Крушевец, община Созопол, на главен път І-9, в пияно състояние и след употреба на наркотично вещество – канабис, при управление на лек автомобил „Рено Канго” Костадин Стоянов, нарушил правилата за движение по пътищата, и по непредпазливост причинил смъртта на малко дете, като случаят е особено тежък.

Първоначално Костадин Стоянов получи присъда от 11 години затвор, но тя бе намалена на 7 години зад решетките. Като мотив апелативните магистрати заявиха, че детето не е убито на пешеходна пътека. Беше намалено и наложеното на подсъдимия наказание лишаване от право да управлява моторно превозно средство от 13 години на 9.

Днес от ВКС информират, че при проверката на атакуваното решение ВКС не констатира съществени процесуални нарушения и нарушения на закона. Инстанционните съдилища са събрали по предвидения процесуален ред необходимия и достатъчен обем доказателствен материал. При последващия изключително подробен анализ, въззивният съд е стигнал до изводи по фактите, като тези приети за установени при постановяване на първоинстанционната присъда. Особено внимание е отделено на квалифициращите обстоятелства – „пияно състояние и употреба на наркотично вещество”, с аргументи базирани на доказателствената основа, които ВКС споделя изцяло. В тази връзка напълно несъстоятелни са доводите в касационната жалба на Стоянов за несъобразяване на доказателствата и на доказателствените средства събрани по делото или за изводи, базирани на предположения.

ВКС споделя изцяло изводите на въззивния съд, а и на първоинстанционния съд относно обективната и субективна страна на извършеното от Стоянов деяние на инкриминираната дата. Правилно и безпротиворечиво са установени фактите, че при управление на лек автомобил в пияно състояние, след употреба на наркотично вещество подсъдимият е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 11-месечно дете, като случая е особено тежък.

ВКС сочи за неоснователно оплакването в касационната жалба на Стоянов и за явна несправедливост на наказанието. При определяне на наказанието на подсъдимия правилно въззивният съд е констатирал допуснати от първоинстанционния съд нарушения на правилата. Нарушението на закона е в това, че като отегчаващи са отчетени квалифициращи деянието обстоятелства - пияното състояние, управление след употреба на наркотично вещество, комбинацията между двете и липсата на съпричиняване. Извода на въззивния съд е правилен и законосъобразен, утвърден от изобилната практика на ВКС по този въпрос. Същите аргументи и относно отегчаващото обстоятелство – липсата на съжаление, пълни признания и съдействие от страна на подсъдимия за разкриване на обективната истина, които отново са ценени като отегчаващи вината обстоятелства и те в нарушение на закона и на практиката на ВКС.

Апелативният съд е поправил тези пропуски и е определил наказание при лек превес на смекчаващи вината обстоятелства, което е достатъчно и справедливо. Правилен е извода, че степента на обществената опасност на подсъдимия е по висока, с оглед вменените му задължения по контрол на спазването на законите, в качеството му на служител на МВР.

ВКС намира, че правилно Апелативният съд е определил случая като особено тежък и съответното наказание е 7 години лишаване от свобода и 9 години лишаване от право да се управлява МПС.
Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

#ВКС #полицай #бебе #присъда #Крушовец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници