Меркел под огромен натиск след събитията в Кьолн

Меркел под огромен натиск след събитията в Кьолн
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел е изправена пред нарастващ натиск да затвърди политиката си спрямо бежанците, след като в първия обширен полицейски доклад за насилието на Нова година в Кьолн бяха документирани необуздани сексуални нападения срещу германки от тълпи млади мъже мигранти.

В същото време полицията в Кьолн съобщи, че най-малко 11 чужденци, в това число пакистанци, гвинейци и сирийци, са били ранени при нападения срещу тях в неделя вечер, извършени от хулигани, решени да отмъстят за нападенията в западния град. Вътрешният министър Томас де Мезиер разкритикува атаките и предупреди да не се стига до масово негодувание срещу бежанците след събитията в Кьолн, които засилиха скептицизма спрямо политиката на Меркел за приемането на мигрантите. Дясната партия „Алтернатива за Германия“ (АГ) се възползва от последното развитие, за да нападне канцлера, докато членове на нейната собствена консервативна партия предупредиха, че интегрирането на стотици хиляди мигранти, които пристигнаха миналата година, ще се провали, ако прилива на хора не спре незабавно. „Ако притокът продължи като досега, то интеграцията няма да проработи“, каза Карстен Линеман, депутат от Християндемократическата партия (ХДП) на Меркел.

„Ако още 800 000 или милион души пристигнат тази година, то тогава няма да сме способни да го направим“, допълни той, заигравайки се с оптимистичната теза на Меркел, гласяща „Можем да го направим“. В свое изказване от понеделник Меркел заяви, че Европа е „уязвима“, защото все още не контролира ситуацията по начин, който би искала. В източния град Лайпциг над 2000 антимюсюлмански активисти от ЛЕГИДА (лайпцигския клон на движението ПЕГИДА) излязоха по улиците, а редиците им бяха изпълнени с гняв заради нападенията в Кьолн. Те скандираха „Меркел трябва да си върви!“ и носеха плакати, на които тя изобразена с хиджаб на главата си и с думите: „Меркел, вземи своите мюсюлмани със себе си и изчезни!“. Според говорител на полицията е имало приблизително и равен брой контрапротестиращи. В същото време доклад на вътрешното министерство в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където се намира Кьолн, съобщи за 516 криминални оплаквания, 237 от които със сексуален характер.

Отделен доклад на полицията в Кьолн представи графично описание на престъпленията, изброявайки случай след случай на жени, обградени от тълпи мъже, които пъхат ръце в панталоните и под полите на жените, хващат ги между краката, по дупето и гърдите, като често пъти това е придружено с кражба на портфейлите им или мобилните им телефони. До сега са идентифицирани 19 заподозрени, всички са чужденци и мгранти. Вътрешният министър на същата провинция Ралф Йегер говори за „сериозен провал“ на полицията, която е била превъзхождана числено, но не е поискала подкрепления. Той също разкритикува полицията и заради отказа й да признае, че мнозинството извършители са хора с мигрантско минало заради разбраната „политическа коректност“. „Повече от 1000 араби и северноафриканци се събраха на Нова година край катедралата на Кьолн и централната гара. Сред тях имаше много бежанци, които дойдоха в Германия през последните месеци“, каза Йегер пред специална парламентарна комисия в Северен Рейн-Вестфалия. „След ексцесиите с алкохол и наркотици, дойдоха ексцесиите с насилие, достигайки своя връх с хора, които осъществяват фантазиите си за сексуална власт“, допълни той.

Според проучване на социологическата група „Форса“ за телевизия RTL 60% от респондентите не виждат причина да променят отношението си спрямо чужденците след нападенията. Близо 37% заявиха, че гледат на чужденците по-критично. В Лайпциг Олаф Швермер, един от активистите на ЛЕГИДА, заяви, че е обезпокоен от възможността за все повече атаки, ако границата не бъде затворена и мигранитте не бъдат депортирани. „Това, което стана в Кьолн, е сигнал за това, което ни предстои”. Според Ралф Йегер сексуалните нападения са били извършени основно от хора от Северна Африка, които са пътували до Кьолн от други градове, но той също предупреди да не се стига до по-силна реакция срещу мигрантите. „Да се слага етикет на определени групи и да бъдат заклеймени като сексуални престъпници не само ще бъде грешно, но ще бъде и опасно. Тези хора, които правят директна връзка между имиграцията и насилието, са играчки в ръцете на крайнодесни екстремисти“, подчерта той. Полицейският служител Норберт Вагнер заяви на пресконференция, че банди рокери и хулигани са публикували в неделя призиви в интернет хора да се присъединят към техните „обиколки без насилие“ из Кьолн, които в действителност са хайки за чужденци. Сред жертвите на хайките са шестима пакистанци, трима германци и двама сирийци.

Свидетели казват, че са видели и човек от африкански произход, който е бил нападнат, но неговата самоличност не е изяснена, понеже той не се е свързал с полицията, каза Вагнер. По случая не са направени арести. Полицията в Кьолн също така е създала екип от 100 души, който разследва нападенията и съобщения в социалната мрежа преди Новогодишната нощ. Меркел неведнъж е отстоявала на натиска да въведе таван на брой на мигрантите, влизащи на територията на Германия, спорейки, че това ще означава затваряне на границите – мярка, която би обрекла Шенгенската зона за свободно движение. През последните месеци тя втвърди позицията и риториката си, като през декември обеща „значително да намали“ пристигащите в страната и обеща да даде повече правомощия на властите за борба с мигрантите, които извършват престъпления, в това число и да ги депортират. Въпреки това нейните опоненти побързаха да я обвинят за събитията в Кьолн.

„Всеки, който отвори широко границите, трябва да знае, че докарва площад „Тахрир“ в Германия“, каза водещият политик на АГ Дирк Дрисанг, който говори за площада в египетската столица Кайро, станал сцена на протести и сексуални посегателства през 2011 г.

 

#Меркел #мигранти #Кьолн #тормоз #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници