За 2015 година ЕС успя да разсели само 272 мигранти от 160 000

За 2015 година ЕС успя да разсели само 272 мигранти от 160 000
A A+ A++ A

В края на 2015 г. на територията на Европейския съюз са били разселени едва 272 мигранти от общо 160 000. Това заяви ръководителят на представителството на Европейската комисия (ЕК) в България Огнян Златев пред членовете на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

„Много тъжен факт, който ни притеснява е, че по Програмата за релокация на мигранти, които вече са влезли на територията на ЕС към края на 2015 г., 272 мигранти са били разселени. Това е така, въпреки че има решения, които са приети на Съвета на Европейския съюз. А ние взимаме решения и се съгласяваме, че ще разселваме 160 000, подчерта Златев. Според него има голяма отговорност върху самите страни-членки. Огнян Златев представи обобщено работната програма на Европейската комисия за 2016 г. Преди всичко той каза, че надеждите са, че 2016 г. ще бъде една по-добра година за България и за всички граждани на ЕС.

В края на 2015 се сблъсквахме с поредица от предизвикателства, с които трябва да се справяме през новата година, допълни ръководителят на представителството на ЕК в България. Той припомни, че годишната работна програма на ЕК за 2016 г. беше приета в края на октомври 2015 г. в резултат на диалог с Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз. Това е втората годишна програма на Съвета Юнкер, която препотвърждава приоритетите си. Работната програма на Комисията включва 23 инициативи в областта на 10-те ключови приоритета на ЕК. „И през тази година Юнкер не изневери на принципа си да се съсредоточава върху най-важните инициативи. Сегашната идея за законодателни инициативи е да бъдем големи за големите неща и малки за малките неща-тоест да не се намесваме по презумпция във всяка една от страните-членки.

Комисията Юнкер избра областите на действие там, където е най-спешно”, коментира Златев. Новите инициативи, по които ЕК ще работи през тази година включват инициативи за по-добро управление на миграцията, за опазване на границите, изграждане на единен цифров пазар, европейски план за действия в областта на отбраната, законодателство за прилагане на Енергийния съюз, ново начало за работещи родители и план за действие относно ДДС. Огнян Златев припомни, че през изминалата година ЕК изложи вижданията си за европейската програма за сигурност, енергетика, миграцията, задълбочаване и укрепване на икономическия и паричен съюз. Той съобщи още, че еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, която отговаря за преговорите за ТПТИ има интерес да посети България.

 

#ЕС #мигранти #бежанци #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници