ЕС подпомага Пловдив с 80 млн по програма за растеж

ЕС подпомага Пловдив с 80 млн по програма за растеж
A A+ A++ A

Повече от 80 млн. лв. ще усвои Пловдив по европейската програма "Региони в растеж"- това е първият град с вече одобрен инвестиционен план.

Три основни градски зони ще претърпят чувствителна промяна, след като се реализират проекти за благоустройството им. Пловдив е избран сред 39 града, от които 9 са представили инвестиционна програма, но единствено пловдивската е одобрена.

До края на май тази година по план трябва да бъдат сключени поне половината от договорите за предвидените проекти, които трябва да се реализират до 2018 г.

Тематично трите обособени зони на Пловдив са разделени на социална, индустриална и зона с обществен характер. Най-голяма е социалната зона - между моста на Панаира, моста на Адата, бул. "Княгиня Мария-Луиза" до Източната порта - там ще бъдат благоустроени най-много улици и междублокови пространства. За повечето от проектите вече са издадени и строителни разрешения, а общата им стойност там е около 9 млн. лв. Половината от средствата в тази зона са предвидени за образование - ще бъдат изградени две нови училища, детски градини и ясли.

Европейската програма ще даде възможност да бъде решен един много стар проблем на Пловдив - връзка между квартал Южен с центъра на града чрез подземна връзка на бул. " Христо Ботев" под Централна жп гара. Ще бъде оформен и предгаровия площад, ще бъде подменено осветлението, тротоарите, а дейностите ще бъдат съфинансирани и от програма "Транспорт".

Икономическата зона обхваща Гладно поле, където доскоро имаше военни поделения, но и доста територия извън тях. Там ще бъде изграден високотехнологичен център на висшите учебни заведения в града, бизнесцентър, градска галерия. Стойността на проектите там е 9 млн. лв. с 18 млн. лв. от европейската програма ще бъдат санирани административни и жилищни сгради.

#ЕС #проект #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници