Висшите магистрати няма да правят проверка за речта на Лозан Панов

Висшите магистрати няма да правят проверка за речта на Лозан Панов
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет няма да прави проверка по случая с речта на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, след като Комисията по професионална етика и превенция на корупцията прекратява преписката по случая, съобщи председателят на етичната комисия Ясен Тодоров.

Тодоров посочи, че по време на дебата голяма част от членовете на етичната комисия, включително и самият той са подчертали, че не са несъгласни с част от тезите, които председателят на ВКС излага в тази своя реч, но приемат, че те са израз на неговото вътрешно убеждение и че не следва свободата на словото да бъде ограничавана по какъвто и да е начин. Затова изцяло прекратяват преписката и не извършват проверка по нея.

Лично изразеното от мен становище е, че наистина едно задълбаване и детайлизиране в думите на г-н Панов ще вкара в още по-голямо противоречие и разделение магистратската общност, а това, което пожелах на всички е диалог, добронамереност, колегиалност и по възможност по-малко конфронтация, каза Тодоров.

На въпрос за подписите в подкрепа на Панов от съдии от страната, Тодоров коментира: „Нека не разделяме съдиите на подкрепящи или против, на добри или лоши, без да казвам които са добрите и кои лошите, нека си вършим ежедневната работа. Друг мой призив е по-малко политика в правораздаването и по-малко натиск върху самите магистрати. Магистратите - следователи, прокурори, и съдии имат нужда да работят в по-спокойна обстановка и под по-малък натиск”.

Имало и становище в решението да бъде записано, че „няма извършено нарушение на етичния кодекс” . Надделял обаче с 8 на 1 глас вариантът, който е без това изречение.

#ВСС #ВКС #Лозан Панов #Ясен Тодоров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници