Севернокорейската бомба предизвикала трус с магнитуд 5,1, съмняват се да е водородна

Севернокорейската бомба предизвикала трус с магнитуд 5,1, съмняват се да е водородна
A A+ A++ A

Трус с магнитуд 5,1 е бил регистриран на 49 км от полигона Пунджи-ри, където КНДР взриви водородна бомба в сряда. За това съобщи Геоложката служба на САЩ.

“Нека да започнем 2016 година с вълнуващ звук от нашата първа експлозия на водородна бомба”, написал върху нареждането за изпитанието лидерът Ким Чен Ун, пише АП.

Според официалното съобщение, направено от говорителка по телевизията, става въпрос за миниатюрна водородна бомба. Тестът е извършен два дни преди рождения ден на Ким Чен Ун.

"Това изпитание на водородна бомба ни извежда на по-високо ниво на ядрена мощ”, заяви севернокорейската информационна агенция. Според Пхенян опитът е бил перфектен успех, който му осигурява оръжие да се защити от САЩ и другите си врагове.

Но оръжието няма да бъде използвано, ако няма посегателство срещу суверенитета на севернокорейската държава, уверява агенцията.

Съветът за сигурност на ООН свика извънредно заседание заради изявлението на КНДР.

Според учени, цитирани в коментарите на световните агенции експериментът е бил неуспешен.  За този извод те сочат доказателство в данните за силата на взрива, измерена около 6 килотона еквивалент. При водородна бомба силата би трябвало да е стотици килотона.

Белият дом в сряда отхвърли съобщенията на Северна Корея, че за първи път успешно е тествана водородна бомба, предаде АФП.

„Първоначалният анализ не е в съответствие с претенциите на Северна Корея за успешен тест на водородна бомба“, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Северна Корея има досега три ядрени опита - през 2006, 2009 и 2013 г.

 

#водородна бомба #Ким Чен Ун

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници