Глоба от 300 до 1000 за клошар, нарушил естетическия вид на кофата

Глоба от 300 до 1000 за клошар, нарушил естетическия вид на кофата
A A+ A++ A

Глоба от 300 до 1000 лева предвижда нов текст в Закона за управление на отпадъците, насочен срещу хората, които ровят в кофите.

От проекта, публикуван за обществено обсъждане, става ясно, че клошарите трябва да внимават как оставят контейнерите след претърсването, ако искат да избегнат санкцията. Записано е, че ще бъде глобен всеки, който изземва съдържанието, обръща, нарушава целостта, естетическия вид и/или запалва съдове за събиране на отпадъци.

Подобни глоби досега се налагаха за изхвърлянето на боклуци извън контейнерите.

Промените въвеждат нови регулации и за фирмите, които събират и рециклират вторични суровини. С цел да се намали броят на площадките за изкупуване се въвежда банкова гаранция - 15 000 лева за фирма и по 5000 лева за всяка площадка, където се оставят излезли от употреба моторни превозни средства, електрическо и електронно оборудване.
Пунктовете за изкупуване на вторични суровини трябва да бъдат изнесени извън жилищните райони и кварталите.

Въвеждат се и по-строги изисквания за регистрация на лицата, извършващи дейности като търговец или брокер на отпадъци. Но в същото време се намалява банковата гаранция, необходима за издаване на разрешение за дейности с отпадъци от черни и цветни метали от 25 000 на 15 000 лв. Мярката отразява препоръките за противодействие на сивия сектор, дадени от Комисията за защита на конкуренцията.

твие на сивия сектор, дадени от Комисията за защита на конкуренцията.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници