Никола Саркози срешу Франсоа Оланд на балотаж във Франция

Никола Саркози срешу Франсоа Оланд на балотаж във Франция
Саркози (вляво) срещу Оланд (вдясно) отиват на балотаж за президент на Франция. Снимка: "Льо Фигаро"
A A+ A++ A

Социалистът Франсоа Оланд изглежда в добра позиция, за да свали от власт Никола Саркози. Това показват сондажите на социолозите, обобщени от АФП.

Според Harris Interactive Оланд има 30%, Саркози 24%, Марин Льо Пен 19%, Меленшон 13% и Байру 8,7%.

Кандидатът на крайната десница Марин Льо Пен, която изпреварва Жан-Люк Меленшон от радикалната левица, получава, пак според предварителните сондажи на социолозите, сред действително подадените гласове, между 17% и 20,7 % от гласовете пред 10 – 13,5% за Меленшон. Центристът Франсоа Байру е с по-малко от 10 %.

В следващите две седмици те ще изберат кой от двамата ще застане начело на една от основните световни икономики, ядрена сила и постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Президентът на Франция има мандат от 5 години и значителна персонална власт с малко аналози в демократичния свят.

Французите гласуват с по-голяма от очакваната активност в това доминирано от кризата време. Участието достига повече от 80 процента, според сондажите. Това е доста висок процент, въпреки че е по-малко в сравнение с 2007 г. /83,77%/. Всичките избиратели с право на глас са около 44,5 милиона.

Това е един много добър резултат от първия тур, коментира Аурелия Филипети от социалистите, цитирана от АФП и БГНЕС.

Започва нова динамика на резултатите, тъй като на 6 май ще се срещнат само двама, за разлика от днешната надпревара, в която участваха 10 души.

От месеци проучванията дават предимство на Оланд като победител на втория тур с около 55% от гласовете. Франсоа Оланд е на 57 години и изглежда в много силна позиция да стане първия президент от левицата, след Франсоа Митеран /1981 – 1995г./.

Оланд би могъл да разчита и на избирателите на Жан-Люк Меленшон и зелената Ева Жоли. Наблюдателите отбелязват и високия резултат на крайнодясната Жан–Мари Льо Пен.

#Франция #президентски избори #Франсоа Оланд #Никола Саркози #Марин Льо Пен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници