Светът осъди Северна Корея, притесняват се за ядрените опити

Светът осъди Северна Корея, притесняват се за ядрените опити
A A+ A++ A

Северна Корея обяви, че е провела първото си успешно изпитание на водородна бомба. „Първото изпитание на водородна бомба беше успешно извършено в 10.00 часа сутринта (местно време) на 6 януари 2016 година“, заяви говорител на севернокорейската държавна телевизия.

Пхенян уточни, че тестваното ядрено устройство е „умалено“. По думите на говорител на севернокорейската държавна телевизия, ядреният опит е бил лично нареден от лидера на Северна Корея Ким Чен-ун и се случва само два дни преди рождения му ден. „С абсолютния успех на нашата историческа водородна бомба ние се издигнахме до ранга на напредналите ядрени държави. Последното изпитание, което е изцяло базирано на наша технология и създадено със собствени сили, потвърждава, че новоразработените ни технологични ресурси са акуратни, а освен това научно демонстрира силата на нашата умалена водородна бомба“, заявил е говорителят.

Пхенян все пак заяви, че няма да използва ядрено оръжие, ако не бъде нарушен суверенитетът на страната. „Ако няма нарушения на суверенитета, ние няма да използваме ядрено оръжие“ , заяви говорител на режима в Пхенян.
САЩ осъдиха „провокациите“ на Северна Корея и се зарекоха да отговорят по подходящ начин, но в същото време заявиха, че засега не могат да потвърдят, че изолираната държава е извършила тест на водородна бомба. „Въпреки, че не можем да потвърдим тези твърдения в момента, осъждаме всяко нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и отново призоваваме Северна Корея да се придържа към своите международни задължения и ангажименти“, заяви говорителят на Съвета по национална сигурност в Белия дом Нед Прайс.

Ядрените изпитания на Северна Корея нарушават духа на Договора за всеобща забрана на ядрените оръжия и застрашават националната сигурност на Русия. Това пише на своята страница във Facebook председателят на комисията за външните работи в горната камара на руския парламент Константин Косачев. „Севернокорейската ядрена програма се реализира от държава, която има обща граница с Русия. От Пхенян до Владивосток са по-малко от 700 км. И всички действия на КНДР в дадената посока засягат националната сигурност на нашата страна“, отбелязва Косачев.
Британският министър на външните работи Филип Хамънд определи изпитанието като провокация и опасно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. „Ако информацията за теста на водородна бомба от Северна Корея се окаже вярна, това би било опасно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и провокация, която осъждам без колебание“, написа Хамънд на своята страница в „Туитър“.

Китай изрази решителен протест. „Днес Северна Корея съобщи за ядрено изпитание. Правителството на Китай решително се противопоставя на това. Предотвратяването на разпространението на ядреното оръжие и обезпечаването на мира и стабилността в Североизточна Азия – в това се заключава позицията на Китай. Ние настойчиво призоваваме Северна Корея да се придържа към своите задължения по неразпространение на ядрено оръжие и да прекрати всички действия, които биха могли да изострят ситуацията“, се казва в съобщение от китайското външно министерство
МВнР на Австралия също осъди остро ядрения тест. „Австралия по най-категоричен начин осъжда провокационните и опасни действия на севернокорейския режим, който според изявленията днес е предизвикал ядрен взрив“, гласи комюнике на външното министерство.

Франция също осъди ядрения тест на Северна Корея като неприемливо нарушение на резолюциите на ООН и призова за силна реакция от международната общност. „Докато очаква потвърждение за характеристиките на ядрения тест, който бе анонсиран и наблюдаван през изминалата нощ в Северна Корея, Франция осъжда това неприемливо нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност (на ООН) и призовава за силна реакция от международното общество“, казва се в разпространеното изявление на френското президентство.

От своя страна, Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредна среща във връзка с обявеното от Северна Корея изпитание на водородна бомба. Съвещанието е насрочено за 11.00 часа нюйоркско време (18.00 часа българско време).
„Предстои да се потвърди точното време, но срещата почти сигурно ще се състои днес“, заявил е източник.

#Белия дом #Северна Корея #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници