Миков: Ще следим с интерес по-ясното изчистване на профила на ДПС като опозиция

Миков: Ще следим с интерес по-ясното изчистване на профила на ДПС като опозиция
A A+ A++ A

Поведението на съседна Турция и нейни политици надхвърля добросъседските отношения, а български политици, избрани от българските граждани, с действията си не утвърждават националните интереси и авторитета на България. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по време на първата си пресконференция за 2016 г., на която очерта приоритетите си и коментира актуални политически въпроси.

Миков отказа да коментира вътрешнопартийните процесите в ДПС, но заяви, че с интерес ще следи по-ясното изчистване на профила на ДПС като опозиционна политическа сила, която представлява интересите на нейните избиратели. "Това за нас е все още отворен въпрос", подчерта лидерът на левицата, цитиран от БТА.

Тепърва ще трябва да видим позиционирането в българския парламент на тези народни представители, които бяха изключени или напуснаха ДПС, каза още Миков. Той постави и въпроса къде са нашите служби за сигурност.

Анализът на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за случващо се в света и Европа е добър, смята лидерът на социалистите. "Част от тези констатации ние също многократно сме ги повтаряли, както многократно сме повтаряли, че България няма право да загуби геостратегическото си предимство на Балканите като мястото, през което се транзитира газ от изток на запад", коментира той. Сега разбирам, че това прозрение е осенило и министър-председателя, добави Михаил Миков.

БСП ще подкрепи реализацията на газов проект през България, увери той и подчерта, че България трябва да запази стратегическата си позиция в газоразпределителния пазар. "България няма право да загуби геостратегическото си предимство на Балканите като мястото, през което се транзитира газ от изток на запад. Сега разбирам, че това прозрение е осенило и министър-председателя", заяви Миков.

БСП отново посочиха необходимостта от проекта "Бургас-Александруполис" за пренос на нефт. С оглед на ситуацията в Близкия изток, усложнените руско-турски отношения и особено от гледна точка на българските интереси. Миков коментира и казуса между "Газпром" и "Овергаз": "Мисля, че случаят беше изкуствено драматизиран, за да се покаже титанични  усилия в новогодишната, предновогодишната нощ за отоплението на българските граждани", каза той.

Социалните приоритети за левицата за новата година са образованието, здравеопазването и демографските въпроси. В училищата в малките населени места трудно може да се реализира увеличение на учителските заплати, а достъпът до здравеопазване става все по-труден, отчетоха от БСП. Все по тревожни са и данните за раждаемостта през изминалата година, констатира Миков.

"Демографската криза - първите дни на новата година показаха, че тя все повече се превръща в демографска катастрофа. Отговорът на правителството беше, прокарване на бюджет, в който социалните плащания са свързани с отглеждането на дете, бяха замразени. Смятам, че това е безотговорно поведение", коментира лидерът на социалистите.

 

#ДПС #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници