БСП внася за разглеждане промени в изборния кодекс

БСП внася за разглеждане промени в изборния кодекс
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Ще внесем изменения в изборното законодателство в посока на повече политическо представителство в парламента и местната власт,'' заяви на първата за 2016 г. пресконференция на БСП лидерът на левицата Михаил Миков, предаде БГНЕС.

„Като мое виждане, обаче бих си представил консолидация на политическото представителство. Последните местни избори показаха едно - че фрагментацията на национално равнище - при такъв тип изборно законодателство, води до още по-голяма фрагментация на местно равнище, на неполитическа основа, въз основа на това кой бизнесмен чака да бъде обслужен от общинския бюджет или от усвоени евросредства”, каза Миков.

„Тази година за нас е особено важна, защото приключваме петия четвърт век откакто е създадена БСП. 125 години, в които БСП е свързана с историята, настоящето и бъдещето на страната. Тази година се навършват 25 години от приемането на българската конституция. Много често използвана от хора, които не са си свършили работата като универсално оправдание”, заяви лидерът на БСП.

Според него, обаче не конституцията е виновна за това, което се случва днес в България.

„В България не беше изградена нито социалната държава, нито беше постигнато върховенство на закона. Има достатъчно доказателства, че механизмите и институциите не функционират и нямат доверието на гражданите. Как може да е иначе като си спомните последните избори и как бяха проведени. Не е важно как гласуват гражданите, важно е какво пише в протоколите”, подчерта Миков.

Той запита как може да се има доверие после чрез писане на протоколи, излъчени институции, а не чрез реално гласуване - независимо дали става дума за местна власт или за правителство.

Според Миков настъпват и кризисни процеси в сферата на образованието. По думите му в малките селски училища трудно може да се реализира увеличението на учителските заплати, тъй като няма средства за това в условията на делегирани бюджети.

„Това показва как правителството се отнася към образованието, което уж е приоритет. За нас процесите в здравеопазването също са доста тревожни. Абсурдно е майките да си плащат като на хотел, когато са заедно с децата си в болница. Ще търсим решение, с което държавата и болниците да поемат решаването на този елементарен въпрос”, добави лидерът на левицата. 



#Изборен кодекс #приоритет #протоколи #избори #здравеопазване #образование #промени #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници