Дончев: Задача на правителството не е колективното мечтаене

Дончев: Задача на правителството не е колективното мечтаене
A A+ A++ A

"Задача на правителството не е колективното мечтаене, а гоненето на високи цели", заяви вицепремиерът Томислав Дончев след връчването на подписаните по първия краен срок договори по процедура "Подобряване на производствения капацитет в МСП" на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г.

В отсъствието на премиера, Лукарски и Дончев бяха запитани дали приемат като задача посочения от Борисов ръст на икономиката от 4,5%. Дончев отвърна, че задача на правителството не е колективното мечтание, а гоненето на високи цели.

"Когато говорим за 2015 г., искате ли да ви припомня какви бяха прогнозите за растеж в края на 2014 г.-между 0,6% и 0,8%. Резултатът, който бе постигнат в края на годината е повече от 3 пъти по-висок от направените прогнози. Надявам се всички фактори и предпоставки да бъдат на лице, за да може в рамките на 2016 г. растежът в края на годината да е с пъти по-висок от направената прогноза. Тук са необходими много усилия от всички", каза още по темата Дончев.

Малко преди това премиерът Борисов заяви, че ръст от 3% на икономиката не го задоволява и истински се надява през новата година ръстът да отиде на 4,5%. В негово присъствие Дончев и министърът на икономиката Божидар Лукарски връчиха подписаните по първия краен срок договори по процедура „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. В рамките на първия краен срок са подадени 844 проектни предложения с икономическа дейност в секторите на ниско-технологичните и средно ниско-технологичните производства. От подадените проектни предложения ще бъдат финансирани 202 проекта на стойност 116,4 млн. лева.

Томислав Дончев обясни, че окончателни данни как приключва първият програмен период ще има към края на месец януари. Причината била, че значителни суми и голям брой фактури се движат в системата и все още не са верифицирани. „Това, което е сигурно от данните, които имаме до момента е, че със сигурност финалният резултат ще бъде по-висок от 95%. Това показва справката към момента, оттук нататък числото може само да расте, не и да пада надолу. Резултатът от 99%, свързан с МЗХ вероятно се отнася за директните плащания”, уточни вицепремиерът. Той допълни, че засега по междинните данни ОП „Околна среда” се оказва абсолютният отличник.

Дончев поздрави присъстващите, пожела им здраве и 2016 да бъде 3 пъти по-добра от 2015 и може би малко по-лоша от 2017 г. Той коментира, че истинското благосъстояние се формира чрез повече конкурентоспособност на предприятията. Дончев поясни, че целта на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ е след изпълнение на проектите да се видят нови работни места, повече продажби и видими резултати в счетоводния баланс на фирмите. „Целта на програмата не е малък брой фирми да постигнат отлични резултати, а финансирането да стигне до колкото може повече фирми. Тази логика до голяма степен е отразена в правилата, по които ще се разпределя финансирането през новия програмен период”, уточни той.

От своя страна Божидар Лукарски обясни, че е доволен и горд за това, че започва годината с едно изпълнено обещание и добре свършена работа, която се изразява във финансирането на над 200 договора на фирми. По негови думи тези средства ще помогнат на малките и средни фирми в бранша да подновят техническия си капацитет, да купят нови машини, да вдигнат ръста на производство и да осигурят нови работни места. „Имаше много песимистични прогнози, че тази програма няма да стартира и няма да има интерес. По първия краен срок повече от 850 фирми подадоха проекти, което е доказателство, че тези песимистични прогнози не се състояха. Подписани са 202 договора, освен тях са одобрени още. Изпълнихме задачата си да достигнем максимално ясни критерии и прозрачност на процедурите с електронното приемане за първи път на проектните предложения”, каза Лукарски.

Той уточни, че оттук нататък топката е в полето на предприемачите и фирмите, които са одобрени и апелира- да са максимално прозрачни, защото в противен случай ще им бъдат наложени финансови корекции. До края на януари ще отворим нова процедура за внедряване на иновациите по ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

#Томислав Дончев #Лукарски #управление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници