Варуфакис основава ляв паневропейски съюз

Варуфакис основава ляв паневропейски съюз
A A+ A++ A

Янис Варуфакис основава ляв паневропейски съюз, с който си поставя цел да демократизира Европа. Той ще се казва „Движение Демокрация в Европа 2025“ или DiEM25 и създаването му ще бъде обявено в салона на Театър Фолксбюне в Берлин на 9 февруари, пише германският в. "Нойес дойчланд".

Бившият гръцки финансов министър определя политическия си проект за алтернатива между фалшивата стратегия на капсулиране в пашкула на националните държави и неправилния курс на подчинение на антидемократичните институции на ЕС.

Паневропейският съюз ще се основава на радикален интернационализъм. Той ще бъде създаден първо на европейско ниво, а след това ще навлиза в националните политически системи, обясни Варуфакис. През 2016 г. ще пуснем корени във всеки малък и голям град, във всяка европейска държава. Това е наистина утопично начинание, казва каза той.

Янис Варуфакис бе финансов министър в правителството на СИРИЗА и участваше в преговорите на Атина с международните кредитори. Той подаде оставка през юли миналата година, след като гърците казаха „Не“ на споразумение с кредиторите.

#Янис Варуфакис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници